pixel

Три търга за отсечка от “Струма”

струма

Източник: standartnews.com

Три търга за строителство да бъдат проведени за изграждането на най-трудната отсечка от магистрала „Струма“, предлагат от строителния бранш. Трасето между Благоевград и Сандански е с дължина близо 65 км и минава през Кресненското дефиле, което прави проекта по-сложен за изграждане заради екологичните и сеизмичните изисквания към работата. Затова и най-логично е трасето да бъде разделено на три лота, като единият е от Благоевград до дефилето, вторият да бъде изграждането на двата сложни тунела край Кресна, а последният – довършващият път до Сандански. Това са предложили от Строителната камара при срещата си с регионалния министър Екатерина Захариева, обясни председателят на браншовата организация Светослав Глосов. Проектът е много скъп (над 1 млрд. лв.) и сложен, и разделянето на трите отсечки с различни изпълнители ще позволи да се минимизира рискът, както и да се гарантира завършването му навреме, обясниха представители на бранша. Според тях това е и възможност строителите да спечелят голяма поръчка, вместо да работят като подизпълнители на чужди компании. Към момента пътната агенция е възложила изработване на идеен проект и е избрала екологичен консултант за строителството.

До края на годината не се предвижда стартирането на големи пътни проекти, което кара бранша да съсредоточи усилията си в търговете за изграждане и рехабилитация на ВиК инфраструктура и в строителството на пречиствателни станции.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: