pixel

Португалия беше 4 дни само на възобновяема енергия

greenenergy

Португалия е изкарала четири поредни дни миналата седмица, използвайки само възобновяема енергия. За постижението съобщи Zero.ong. Успехът с 4 дена на 100% възобновяема енергия бе предшестван от други достижения в тази област – страната добиваше 70% от енергията си от ВЕИ през първото тримесечие на 2013 г. и 63% през цялата 2014 г. Португалия спря изгарянето на въглища през 1994 г.

Португалската Асоциация за устойчиво земеползване в сътрудничество с местната Асоциация за възобновяема енергия (APREN) са анализирали данните от Националната енергийна мрежа (REN) и са стигнали до заключението, че в седмицата, приключила на 11 май, страната е достигнала много важен рекорд за този век. Консумацията на електроенергия в Португалия е била покрита изцяло от възобновяеми източници за повече от четири последователни дни – по-точно между 6:45 ч в събота сутринта на 7 май до 17:45 ч в сряда, 11 май. Това означава общо 107 часа, когато не е било необходимо да се прибягва до какъвто и да е източник на невъзобновяеми електроенергия.

Според МАЕ, основните източници на енергия в Португалия са биогоривата и отпадъците. Вятърната и водната енергия добавят все по-големи количества енергия в общия микс. Геотермалната и слънчевата енергия тепърва набират скорост.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: