pixel

България е седма по доходност от наем на жилища в ЕС

naemi-dohodnost

България и Турция са на седмо място в класация на най-добрите страни за закупуване на жилище с цел отдаване под наем в Европейския съюз, сочи изследване на международната валутна компания World First.

Според проучването средната доходност от отдаване на имот под наем в страната е 5,99%, което е доста над средната за региона – 4,89%.

Холандия e лидер в класацията, като изследването сочи, че средната доходност в страната към април 2016 г. е била 6,57%.

Белгия и Португалия също са привлекателни локации за инвестиции в жилища за отдаване под наем, заемайки съответно второ и трето място в списъка. Средната доходност в Белгия е 6,47%, докато в Португалия тя е 6,29%.

Швеция от друга страна е на дъното на класацията с най-лоша доходност – 2,88%. Великобритания също не се представя особено добре с 21-ва позиция от общо 29 страни и доходност от 4,28%.

Със средна доходност от наем в размер на 6,57% Холандия излиза на първо място основно заради сравнително ниските цени за купуване на имоти. Средно апартамент с една спалня в страната струва малко над равностойността на 110 хил. паунда, а къща с три спални – 211 хил. паунда. За сравнение, средната цена на апартамент с една спалня във Великобритания е 179 хил. паунда, а на къща с три спални – 343 хил. паунда.

Швеция е на ниска позиция заради контрола върху наемите и пазара, който облагодателства наемателите, смятат от компанията. Според тях този климат ще възпре сезонните наемодатели, търсещи добра възвръщаемост от инвестициите си, съобщава investor.bg.

Франция с доходност от 3,22% и Италия с 3,55% – вече популярни горещи точки за ваканционни жилища, също имат по-ниска доходност от наеми в сравнение със съседните европейски страни. Макар че те са добро място за пенсионерите или за летни къщи, явно не са перфектните локации за инвеститори, търсещи жилища за отдаване под наем.

Изследването на World First показва още, че валутните колебания през последната година са се отразили значително на достъпността на недвижимите имоти на континента, като цените на жилищата в Швеция през април 2016 г. са с 12% по-скъпи за британските купувачи в сравнение със същия период на миналата година. По-слабият паунд напоследък също е добавил около 11% към цените на жилищата в еврозоната за купувачите от Острова.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: