pixel

Уникална находка стопира строежа на АМ „Марица“

ам марица

Източник: actualno.com

Няколко уникални археологически находки са на път да забавят строежа на АМ „Марица“ в последните й 450 метра при ГКПП „Капитан Андреево“. В местността „Хауза“ в непосредствена близост до първа бариера на пропускателния пункт трети месец работи екипът на проф. Васил Николов и главния асистент Виктория Петрова. Заедно с тях са 24 археолози, предимно праисторици, предаде Стандарт нюз.

До момента разкопките показват, че в местността има праисторическо светилище с датировка края на V и началото на VІ век преди Христа. Уникалното е, че е открита сграда в центъра на комплекса, която е била самото светилище, а целият комплекс е ограден с два паралелни рова с диаметър около километър. Находката е уникална за Югоизточна Европа, посочи шефът на разкопките. На мястото са открити и ями с човешки останки, вероятно на жертвоприношение. Една от най-интересните находки обаче е част от пътя Виа Диагоналис като край Капитан Андреево е разкопан най-дългият известен у нас участък от 130 метра. По-интересното обаче е, че е засечена за първи път ширина от 18 метра на Виа Диагоналис. Навсякъде в Европа, където са проучени останки от емблематичния път, известната му ширина е между 6 и 8 метра. Пътят край българо-турската граница е постлан с речни камъни, но там тепърва ще трябва да се правят проучвания, подчерта проф. Николов.

По план-график разкопките на археолозите трябва да приключат на 30 юни. Заради краткото време обаче и заради интересните находки от последните дни, които са били неочаквани за учените, археологът Николов иска удължаване на срока за работа на екипа му на място. Професорът вече е изпратил и уведомително писмо за това на министъра на културата. Археологът смята, че част от уникалния път Виа Диагоналис може да бъде запазен като атракция на самия вход на България и Европейския съюз. Върху праисторическото светилище обаче, на което са намерени и по-късни останки от Средновековието, както и от епохата на траките, ще мине при всички положения автомагистрала „Марица“.

Професор Николов заяви днес, че не си прави илюзии, че магистралата може да бъде изместена и точно затова иска удължаване на срока, за да може артефактите и самото находище да бъде обследвано и документирано с най-малките подробности.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: