pixel

Учени правят стъклото 200 пъти по-здраво

stuclo

Канадски учени откриха, че стъклото може да стане по-здраво с микропукнатини, разпределени умело по повърхността му.

Микропукнатините дават възможност стъклото да поема по-добре ударите, като се деформира, обясниха учените от университета „Макгил“ в Монреал, цитирани от АФП и БТА.

За идеята си екипът се е вдъхновил от природата. „Зъбите, костите, раковините са от минерали, които са крехки като креда. Те обаче издържат на чупене много по-добре от индустриалното стъкло и керамика“, каза Франсоа Бартьола от екипа.

Емайлът на зъбите или раковините например се състои от 95 процента минерали. Това би трябвало да ги прави особено крехки и чупливи. Седефът обаче е 3000 пъти по-здрав от минерала, от който е изграден. Това се дължи на строежа му – с много микроскопични линии, които абсорбират енергията, като се деформират под натиск.

Канадските инженери са имитирали този принцип, като са направили микроструктура към суровия материал с помощта на лазер. Процепите в стъклото са с големина една хилядна от милиметъра. След това те са добавили полимер. Така обработеното стъкло е 200 пъти по-здраво от оригинала.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: