pixel

Цените на жилищата в София тръгват нагоре

пазар на имоти

Цените на имотите у нас тръгват нагоре. Това прогнозира оперативният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. По думите й вече можем да говорим за започнало възстановяване на имотния пазар в столицата.

Това в никакъв случай не означава, че това възстановяване ще се изразява в бързо нарастване на цените, а по-скоро на умерен и устойчив растеж в средно и дългосрочен план, тясно свързан с макроикономическите показатели, обясни Стойкова, цитирана от Reporterbg.

В София цените се движат между 720 и 750 евро за квадратен метър през последните 2 години.  Данните за третото тримесечие сочат, че средната цена на сключените сделки е била 741 евро/кв.м., при 747 евро/кв.м. през второто тримесечие и 710 евро/кв.м. за третото  тримесечие на 2012 г.

Най-скъпи винаги са били и остават южните и източните квартали. Няма промяна в това разпределение, обясни Полина Стойкова.

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи. По данни на Bulgarian Properties те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца.

Втората по големина група на пазара са местните купувачи.

При пазара на наеми има голямо търсене в ниския ценови клас, но предлагането не отговаря на това търсене и хората са изключително затруднени и се налага да търсят по доста алтернативни канали – чрез роднини и познати, обясни  оперативният директор на компанията.

По думите й при лукс имотите средните наемни цени остават без изменение спрямо предходните месеци – около 500 евро на месец за апартаменти, като минимумът е 300 евро/месец, а максимумът, на който се наемат апартаменти, е около 1500 евро/месец.

От лятото се наблюдава засилен интерес към наемане на търговски площи по столичния бул. „Витоша” Първенството по цени и интерес обаче държи улица „Съборна“, сочат данните на брокери.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: