pixel

Цените на имотите плодължават да падат

спад

Източник: trud.bg

Цените на жилищата в България са ускорили спада си през първото тримесечие на годината. Това сочат данните на международната консултантска компания “Найт Франк” (Knight Frank).

На годишна база цените на жилищата у нас са се понижили с 1,9 процента. Страната ни се нарежда на 17-о място по спад в класацията Global House Price Index. За първите три месеца на годината на имотния пазар у нас е измерено понижение от 0,9%. За последното тримесечие на миналата година спадът беше 0,7 на сто.

За трето поредно тримесечие Гърция е на първо място по темпа, с който жилищата в страната поевтиняват. На годишна база е измерено понижение на стойностите на имотите в южната ни съседка от 11,8%, а спрямо предходното тримесечие спадът е с 2 процента.

След нея е Унгария, където жилищата са поевтинели съответно с 9 и 3,4% на годишна и на тримесечна база, а третото място е за Холандия с 8,3% (годишен) и 2,3% (тримесечен) спад. Значително са поевтинели и апартаментите в Испания, Португалия, Кипър, Литва, Италия, Ирландия и Полша.

Хонконг продължава да е най-горещият пазар на жилищни имоти и е първи по ръст на цените. На годишна база през първото тримесечие там е отчетено покачване от 28% въпреки мерките за “охлаждане” на пазара. Спрямо края на м.г. обаче е отчетено леко забавяне на ръста до 5,1%.

Китай се завръща на втората позиция с 23,8% годишен ръст и 10,7% за тримесечието, като измества Дубай. Емирството остава трето с годишен ръст на цените на жилищата от 21,1% и тримесечен от 9,2 на сто.

Първата десетка се допълва от Колумбия, Бразилия, Тайван, Турция, Южна Африка, Индонезия и САЩ. За цените на американските жилища това е и най-силният годишен ръст от 2006-а насам.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от консултантската компания, се е повишил с 2% през първото тримесечие на т.г. спрямо предходното и с 6,6% на годишна база, което е най-големият ръст от второто тримесечие на 2010 г.

Европа продължава да е най-слабо представящият се регионален пазар на имоти със среден ръст на цените от 0,3 на сто. Единствената държава в топ 10 по поскъпване на имотите е Турция, а в топ 20 попадат Русия, Австрия, Естония, Норвегия, Исландия и Дания.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: