Трето издание на конкурса „Български архитектурни награди“

Bulgarian-Architecture-awards

Цели 34 проекта участват в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на архитектите в България. Това са проекти, които са реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 година (конкурсът не се проведе през 2020 поради пандемията). Сред тях има еднофамилни и многофамилни жилищни сгради; затворени комплекси; проекти за реконструкция на градски пространства; административни и офис сгради; културни центрове; сгради със социални функции; ваканционни хотели; производствени и логистични сгради. Можете да разгледате всички подадени проекти тук.

Конкурсът си поставя задачата да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина. Целта е да бъдат отличени проекти с оригинална концепция, естетика, иновации и устойчивост, които се вписват хармонично в средата, подобряват качеството на живот и допринасят за оформянето на съвременната визия на градовете.

Крайният срок за подаване на кандидатурите изтече на 31 октомври. В първия етап проектите ще бъдат разгледани от специален борд, в който участват представители на архитектурните камари от Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания. На 8 ноември бордът ще селектира 15 участника, които ще получат правото да представят проектите си пред международно жури.

Втората фаза на конкурса ще се проведе на 15 ноември, когато номинираните участници ще представят проектите си пред международното жури. Тази година журито е изключително престижно, като в него участват 6 световно известни архитекти. Председател е арх. Мартин Гран – партньор в архитектурното и дизайнерско студио Snohetta, развиващо проекти в Европа, Азия, Океания и Америка. Останалите членове на журито са: арх. Христос Пасас – директор Zaha Hadid Architects, Великобритания; арх. Адриан Соаре – съосновател Cumulus, Румъния; арх. Брендан Макфарлан – партньор Jakob + Macfarlane architects, Франция; арх. Алиреза Тагабони – основател NextOffice, Иран; арх. Адам Хатвани – основател Spora Architects, Унгария. Автобиографии и снимки на членовете на журито можете да разгледате тук.

Най-голяма тежест при разглеждането на проектите – общо 50% – имат критериите, свързани с подобряване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на проекта (разпределение на пространствата, използвани материали, роля на светлината). Приложените иновации дават 20% от общата тежест на оценката; по 15% са предвидени за ясната организация на проекта и за заложените при планирането концепции и цели.

Журито ще определи една голяма награда и 4 специални. Носителят на голямата награда ще получи статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2021”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи, придружени със сертификат с рецензии от журито.

Церемонията по награждаването ще се състои на 16 ноември в София Хотел Балкан в рамките на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2021. Форумът събира на едно място известни български и чуждестранни архитекти в професионална дискусия за бъдещето на архитектурата и градовете. Можете да се регистрирате за участие в Share тук и да заявите присъствието си във фейсбук страницата на събитието. Двете събития ще се проведат в присъствен формат при спазване на всички действащи противоепидемични мерки.

Повече информация за конкурса, както и за миналите му издания можете да откриете на официалната интернет страница.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: