pixel

Третият център на Русе се нацепи преди откриването

ruse

Т.нар. трети център на Русе се нацепи още преди да го открият официално, установи проверка на „Труд“. Министър Лиляна Павлова трябваше да пререже лентата на 19 януари т.г., но падналият сняг отложи церемонията.

Пукнатини до 2 см има по стените на изградения пешеходен подлез до мултифункционалната зала „Булстрад Арена“, където асфалтовата настилка също е нацепена. „Разпоредена е проверка за строителни дефекти на всички обекти, въведени в експлоатация м.г.“, уточниха от общинската управа. Гаранционният срок е 5 г. и фирмата изпълнител вече отстранява калпаво свършената работа.

Реконструираният участък на кръговото кръстовище по булевардите „Липник“ и „Цар Освободител“ беше отворен предсрочно на 15 декември м.г. Проектът за интегриран градски транспорт на Русе се финансираше с над 29 млн.лв. по ОП „Регионално развитие“ и от общинския бюджет. Той включва 8 компонента и е със срок 36 месеца, съобщава trud.bg.

Изпълнител на договора за инженеринг – проектиране и реконструкция на кръговото движение при бул. „Липник“, доизграждане на пешеходен подлез и обособяване на лента за движение на автобуси или лента за паркиране на бул. „Цар Освободител“ е консорциум „Монолитпътконсулт груп“. Той обединява фирмите „Пътинженеринг“ ООД – Русе, „Монолит“ АД – Хасково, „Инжконсултпроект“ ООД – Варна, и „Джи Ти Ер груп“ ЕООД – Русе. Най-големият договор по проекта е за 8 762 697,82 лв. без ДДС.

Част от строителството е пробивът „Кауфланд“ с прокараната нова улица под изградения жп надлез, която свързва кв. „Родина“ с центъра на града. Вече е въведена електронна система за таксуване на пътниците, управление на обществения транспорт и информационни табла. Нови улици, кръстовища и спирки подобряват и инфраструктурата в кв. „Чародейка“. Повечето от предвидените 14 км обособени велоалеи за пешеходци вече са готови.

Обособената велоалея в реновирания стар-нов център на площад „Батенберг“ м.г. също се нацепи преди откриването, тъй като за първи път се използваше оцветен асфалт. Тя още не е ремонтирана. Проектът се финансираше с 5,4 млн.лв. по ОП „Регионално развитие“.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: