pixel

Тръгва надпревара за 9,8 млрд. лв. от новите европари

evro

9,881 млрд. лв. от новите европари (2014 – 2020) ще бъдат разпределени още през тази година. Това е общата стойност на средствата по няколко европрограми, за които ще могат да кандидатстват предприемачи, държавни агенции и кметства през 2015 г. Очакванията на вицепремиера Томислав Дончев са около 1,1 млрд. лв. от тях да бъдат и разплатени в рамките на годината.

До 2020 г. България трябва да усвои общо 30 млрд. лв. по оперативните програми и земеделските фондове на ЕС, тоест една трета от сумата ще бъде разпределена още тази година. Ще се кандидатства по всички 10 европрограми, независимо че Брюксел досега е одобрил половината от тях. Разплащането по класираните проекти ще започне с пари от българския бюджет.

Първенец през т.г. ще е програма “Транспорт”. По нея трябва да се договорят над 4,3 млрд. лв., става ясно от сайта на програмата. От тях 1,5 млрд. лв. ще отидат за участъка Ябланица – Белокопитово от магистрала “Хемус”. Други 1,4 млрд. лв. са за последния участък на магистрала “Струма”. За 847 млн. лв. ще може да кандидатства столичният “Метрополитен” за разширяване на софийското метро. Национална компания “Железопътна инфраструктура” трябва да започне усвояването на 500 млн. лв. за обновяване на жп линията Пловдив – Бургас.

Повече от 1,6 млрд. лв. тръгват по програма “Региони в растеж” през 2015-а. Над 1 млрд. лв. от тях ще отидат за градско обновяване – модернизиране на общинска инфраструктура, създаване на съвременни социални жилища, енергийната ефективност и др. През май за парите ще могат да кандидатстват 39-те големи български града, които ЕК одобри за финансиране. За 400 млн. лв. ще може да кандидатства Агенция “Пътна инфраструктура”. Отделно за ремонти и за енергийна ефективност на училища са предвидени 181 млн. лв. Чиновниците по програмата ще подсилват капацитета си с 85 млн. лв.

В топ 3 на евросредствата през т.г. влизат и земеделските фондове. От 4 март започна кандидатстването за над 1,5 млрд. лв. субсидии за ниви. До края на март и през юни ще тръгнат и схемите за инвестиции в земеделски стопанства, а по-късно и “Млад фермер” за общо 180 млн. евро.

Около 1,5 млрд. лв. ще се разпределят по още 3 програми . От тях 578 млн. лв. са по новата програма “Наука и образование”. Още 567 млн. лв. са по “Човешки ресурси”. По програмата за бизнеса „Конкурентоспособност“ предстои да се отварят схеми за 469 млн. лв. През т.г. за най-малко пари ще се кандидатства по “Околна среда” – 428 млн. лв., и по чиновническата “Добро управление” – 50 млн. лв.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: