pixel

Tondach® и проектите на режисьора Емир Костурица Мечавник и Андричград

Сътрудничеството между Tondach в Република Сърбия и професор Емир Кустурица започва през 2012 година със саниране покрива на централната сграда (рецепцията) по проекта на световноизвестния режисьор  Дървенград.  До тогава покривът е бил покрит с материал, наподобяващ дървени шиндли, недостатъците, на които са били известни, но авторът е искал да създаде автентично копие на старото строителство.

След обновяването на покрива на централната сграда (рецепцията) с модела Бибер екстра плюс, който създава визуалния ефект на старите покриви, следва обновяване  на покрива на хотела при ски пистата ИВЕР, която се намира на 7,5 км от Мечавник. Покривната площ на този хотел е 2000 м² и е покрита с приблизително 65 000 броя керемиди, модел Бибер екстра плюс – сива енгоба. Керемидите са одобрени от експертна комисия, съставена от майстори полагачи на керемиди.

В момента в Мечавник се обновяват покривите на няколко обекта, като планът предвижда всички покриви в селището да бъдат обновени с Tondach® . Това означава на практика, че в етноселището ще се положат приблизитело 250 000 броя керемиди на 8 000 м² покривна площ.

Интересен е фактът, че първият контакт на ТОНДАХ Сърбия с професор Кустурица е през 2011 год., когато фирмата предоставя  1 милион динара като помощ за реализиране на тогава бъдещия проект  на Кустурица Андричград (Каменния град) във Вишеград, Босна и Херцеговина.

През 2012 година сътрудничеството прераства в конкретни доставки на керемиди за покриване на сгради/обекти в Андричград и Мечавник.

Кустурица събира различни стилове и нарича града на името на любимия си писател и вдъхновител Иво Андрич – Андричград. Именно Иво Андрич прославя Вишеград с романа си от 1944 г. „Мостът на Дрина“ (дълъг 180 м с 11 свода, построен през 1577 г). Днес мостът е една от основните туристически забележителности на Босна и Херцеговина и е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Идеята за Андричград е обявена в края на 2010, а през април следващата година се създава Андричград ЕООД, което е продукт на публично-частното партньорство. Общо предвидените средства за реализиране на проекта са на стойност 15 милиона евро.

Изграждането на първия град в света, който носи името на нобелов лауреат започва с церемония на Видов ден – 28.06.2011 година и точно три години по-късно на Видов ден през 2014 се появява Андричград, чиито сгради, каменни къщи, църкви, общински сгради, къща-музей на Иво Андрич, книжарници, пазар, магазини, пивници др. са с обща площ  45 000 м². Всичко това е на стойност 17 милиона евро. Режисьорът поема основната част от финансирането като предоставя  половината от сумата, друга част предоставя Република Сръбска, а  900 хиляди евро са отделени от бюджета на Република Сърбия.

Какво е мястото на ТОНДАХ Сърбия в рамките на проекта?

Фирмата разработва нов тип енгоба – теракота антик, наречена още във фирмата „енгоба Костурица“ за модела Медитеран плюс, като през август са покрити първите покриви на бъдещия град.  Първата доставка за Андричград е направена през септември 2011 година, а последната през май 2014. Тондах Сърбия очаква и бъдеща заявка, свързана и с предстоящото изграждане на музикалната академия в града. Общата покривна площ в рамките на проекта, предвидена за покриване с Tondach ®е 10 000 м².

ТОНДАХ България може да предложи на българските си клиенти Бибер екстра плюс – семпъл и ненатрапчив модел, който напомня за старите плочи, както и най-новия цвят на модела Медитеран плюс „енгоба Костурица“. Положени на покрива, този модел керемиди напомнят на старите, традиционни за Балканите керемиди и придават на покрива средиземноморски облик.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: