Терафлекс® – лепила за професионално облицоване на стени и полагане на подови настилки

terafleх

Новите стандарти и технологии, разшириха значително възможностите за архитектурни решения с уникална естетика, превръщаща строителния дизайн във висше изкуство. Предлагането на невъобразимо много строителни продукти и системи, осигурява безгранична свобода на въображението, но смайващата красота на форми и цветове, не е единствения и най-важен фактор за постигане на задоволство и убеденост за перфектно реализирана задача. Основополагащи за идеално изпълнение на строителните работи, са точния подбор на материали с подходящи за целта качества и характеристики. Изборът на продукти, трябва да е съобразен по отношение на съвместимост, когато се влагат в система, да отговаря на предвидените в проекта експлоатационни натоварвания и да гарантира дълготрайност на приложението.

terafleх

Правилната селекция на продукти е достатъчно трудна за изпълнение задача, предвид многообразието от производители и решения на пазара за строителни материали. Редуцираните бюджети във време на криза налагат разумни инвестиции на средства и търсене на максимално изгодни ценови варианти. Въпреки това, практиката е доказала, че използването на системи и продукти които са съчетани помежду си по правилния начин, гарантира максимална ефективност и намалява значително вероятността от затруднения свързани с поддръжката и скъпи последващи ремонти. Бюджетно ориентираните решения са подходящи в случаите когато изискванията не са особено високи, но професионалния строителен сектор има трайни предпочитания към висококласни продукти, които притежават специални свойства и отговарят на най-високите стандарти. Основната цел е максимална защита на инвестициите и реномето на строителите. Единствено производители с дългогодишен опит и наложени добри позиции на пазара, може да гарантират високо качество и съвършен избор на продукти и системи.

Пазара на строителни материали е залят от голямо предлагане на решения за облицоване на стени и изпълнение на настилки на подове, но като най-подходящ избор, са се наложили такива от гранитогрес, теракота, фаянс и др. подобни, както и съпътстващите ги продукти. Типични техни предимства са: богат избор на различни по форма, размер и декорация материали за облицовки и настилки, широка лепилна гама с характеристики подходящи за различните видове материали и основи, специално разработени решения за уплътняване на фуги, кратки срокове за изпълнение на монтажните работи, отлична устойчивост на атмосферни, химични и механични въздействия, както и идеално комбиниране със системи за хидроизолиране.

Системите за полагане на керамични покрития Терафлекс®, се разпознават като водещи от специалистите в бранша, а търговската марка Терафлекс® се е наложила, като синоним за високо качество. В резултат на дългогодишната си дейност, фирмата е натрупала богато ноу-хау и познаване до експертно ниво на процесите за производство и прилагане на този тип строителни материали. Модерната високотехнологична производствена линия за пакетирани сухи строителни смеси, осигурява прецизно дозиране на всяка отделна съставка, както и отлично хомогенизиране на готовите смеси, а софтуерните решения от нова генерация, позволяват пълна автоматизация на производствения процес, включително непрекъснат контрол на всички етапи от производството. Дружеството разполага и с лаборатория оборудвана с модерна апаратура, за качествен контрол на крайните продукти, за изпитване на сухи строителни смеси, както и за развойна дейност относно иновативни решения.

Керамичните и други подобни настилки и облицовки, биват експлоатирани най-често в силно натоварените зони на сградите – подове в сгради с гражданско, обществено и индустриално предназначение, тераси, стени на бани, кухни, мокри или други сервизни помещения и др. При избора на продукти за тяхното полагане, е необходимо да се обърне специално внимание на техните характеристики, които трябва да бъдат съобразени с конкретната ситуация. Изпълнението на работата, е препоръчително да се повери на добре квалифицирани работници. Отговорният подход към заложените в проекта изисквания и спазването на инструкциите за работа на производителя, са от особена важност за постигане на трайни и добри резултати. Системните решения с широк обхват, предлагани от Марисан, са композирани от внимателно избрани продукти, с идеална съвместимост помежду им, което дава гаранция за перфектен финален резултат с изразителен естетичен вид и дълъг живот на облицовката, дори при множество агресивни агенти. В процеса на разработка на системите за керамични покрития Терафлекс® и в зависимост от тяхното предназначение, са взети предвид характеристиките на множество основи и различните видове облицовки, както и евентуалните експлоатационни параметри – планирани водни, топлинни и механични натоварвания,

Лепилата са основополагащия компонент за всяка облицовка. В продуктовата гама на Марисан, те са позиционирани в две отделни серии – любителска и професионална. Основно мерило за правилния избор на лепило са мястото на експлоатация – в интериора или екстериора, планираното натоварване и вида на покритието. Размерите на плочките и метода на полагане на лепилото (тънкослоен или дебелослоен), също имат пряко отношение към точния подбор на лепилен материал. Предназначението на лепилата е да фиксират здраво и на едно ниво облицовката, като компенсират допустимите неравности на основата. Заедно с показателите за якост, слоя лепило трябва да има и съответната еластичност, която да понесе термично разширение, без да се разруши. Изложеното до тук, води до извода, че осигуряването на здрава връзка, изисква съобразяване на вида лепило с цялата съвкупност от проектни детайли.

terafleх

Богатата гама лепила Терафлекс®, предоставя идеални възможности за избор на правилния продукт за всяко отделно приложение. Заложените изисквания към лепилата може да бъдат еластични свойства, якост с високи показатели, редуцирано свличане, бързо втвърдяване, мразоустойчивост, водоотблъскване или дълго отворено време.

В серията за професионална употреба, са включени лепила с висока еластичност, покриващи нормите на клас С2, в съответствие с Европейска норма EN 12004. Тяхното предназначение е за високоякостно и еластично залепване към критични и деформируеми субстрати, в това число метални, дървени и покрити с бояджийски филм покрития, мозайки, етернитови плочи, непопиващи основи, както и за лепене по метода плочка върху плочка. Техните изключително високи показатели за якост, мразоустойчивост и влагоустойчивост, ги правят подходящи за лепене на стъклокерамични блокчета, декорации от камък, облицовки от фибростъкло, гранит, гранитогрес, мрамор, тежки скални материали за облицовка, варовик, гнайс, оникс, ломен камък и др., в екстериора и интериора. Освен лепилата със сив цвят, са разработени и лепила с бял цвят, подходящи за лепене на чувствителни към оцветяване облицовъчни материали и фугиращи смеси.

Професионалната серия лепила е представена от следните продукти:

terafleх

Любителската серия включва лепила отговарящи на клас С1, в съответствие със стандарт EN 12004. Подходящи са за използване в интериора и екстериора, върху слабо натоварени основи. Използват се за залепване на фаянсови, теракотени и гранитогресни плочки, керамика за под, тротоарни плочи или лек облицовъчен камък – върху бетонови, газобетонови и гипсокартонови основи, циментови замазки, вароциментови мазилки и др.

terafleх

Всички лепила за керамични покрития на циментова основа, отговарят на Клас на горимост А1 според БДС EN 13501.

За по-лесна ориентация поместваме обща информация за ключови означения на лепилата:

– С1 – нормално лепило на циментова основа
– С2 – лепило на циментова основа с подобрени характеристики
– F – бързо втвърдяване
– Т – намалено свличане
– Е – дълго отворено време
– S1 – устойчиво на деформации
– S2 – силно устойчиво на деформации

Предвид това, че монтажа на керамични облицовки е свързан с работа в система, съществуват операции по подготовка на основата (изравняване на основата, нейното грундиране и хидроизолиране), уплътняване на фугите (между отделните плочки, между плочките и санитарното оборудване и тези между плочките и заобикалящата ги конструкция).

Изравнената повърхност, ще намали разхода на материал и ще позволи нанасяне на лепилен слой с правилна дебелина. Последното правило е много важно при работа с лепила за тънкослойно нанасяне. Изравняването на основата, може да се извърши с ЦИМЕНТОЛ® – универсална подова замазка за ръчно полагане с дебелини от 10 мм до 80 мм.

Повърхностите с високо водно натоварване, трябва да бъдат защитени преди полагането на облицовките, с помощта на двукомпонентен хидроизолационен шлам Хидрозол®, който ще защити от разрушителното въздействие на влагата, както всички компоненти на системата над самото хидроизолационно покритие, така и строителната конструкция под него. Съчетана с лентите и маншетите предлагани от Марисан, тази еластична безшевна хидроизолация ще гарантира трайна защита. Продуктът има пълна съвместимост с лепилата за керамични облицовки.

Последният, но не маловажен етап от полагането на керамични облицовки, е обработването на всички фуги. Изпълнението на тази операция, е възможно с висококачествените еластични фугиращи смеси на циментова основа и съпътстващите ги санитарни и неутрални силиконови уплътнители Терафлекс®. Типични за тях са перфектния външен вид, богата гама от цветове, отличната хидрофобност и високата устойчивост на износване. Фугите между плочките, може да бъдат обработени с фугиращите смеси на циментова основа – Терафлекс® Gold SELECTION (специално дизайнерско решение с брокатен ефект), Терафлекс® SILVER SELECTION или Терафлекс® EXTRA FLEX. За уплътняване на ъгловите и свързващите фуги, най-подходящи са серията санитарни силикони Терафлекс® SANITARY и и уплътнители Терафлекс® PU 50 FC.

Фугиращите смеси на циментова основа и санитарните силикони, се предлагат в модерна гама от цветове и може да бъдат комбинирани с поразителен успех в система.

Лепилата за керамични покрития Терафлекс®, гарантират стабилен старт на работите по полагане на керамични облицовки и настилки, и осигуряват максимално добри резултати с високо качество.

terafleх

Марисан

Марисан е модерна българска компания, която се гордее с богат и дългогодишен опит в производството на различни видове материали за строителството. За времето на своята дейност и развитие компанията се е утвърдила не само като един от лидерите на пазара, но и като коректен и надежден производител, предлагащ на своите партньори и на всички професионалисти комплексни и интегрирани решения в редица области на строителството. Непрекъсната изследователска работа и развойна дейност, извършвана в лабораториите и, които са в тясно сътрудничество с някои от водещите в световен мащаб лаборатории за изследване и разработка на строителни материали, гарантира безкомпромисното качество на продуктите под всички нейни марки – най-известните от които са Терафлекс, Термофлекс, Хидрозол, Газолит, Циментол, Терапор и др.

Прочетете също: