pixel

Търновци искат „Хемус“ по-близо до града си

amhemus

Велико Търново ще се опита да “натисне” държавата, за да бъде променено трасето на автомагистрала “Хемус” и докарано по-близо до града. Според последния вариант то минава на 30 километра северно от Търново. Кметът Даниел Панов (ГЕРБ) заяви пред общинския съвет, че вече е внесъл възражение до Министерството на регионалното развитие (МРР). Той призова всички политически сили за подкрепа и обяви, че в Търново започват мащабни подписки и дори е възможно да се организира местен референдум. Каузата ще подкрепи и БСП.

Местната власт смята, че със сегашния маршрут ще изгуби туристи и предприемачи. Панов каза, че трябва да се следва примерът на Европа и трасето да мине близо до летището в Горна Оряховица и голямата жп гара там.

Последният вариант на “Хемус” бе одобрен от консултативен съвет на министерството през март т.г. На практика в този район магистралата не минава близо до нито едно населено място. Тя например е отдалечена на 20 километра и от Плевен, и от Ловеч.

“При избора на маршрута правихме опит да го доближим до Велико Търново и правихме изчисления на трафика. Оказа се, че от това той няма да се увеличи, което стана един от основните мотиви за избора на трасето”, каза пред “Труд” шефът на държавната компания “Стратегически инфраструктурни проекти” Асен Антов. Той подчерта, че доколкото за “Хемус” все още няма финансиране, не се е случило нищо фатално и по-късно маршрутът може да се промени. “Търновци могат да кажат мнението си по време на предстоящите обсъждания на ОВОС. Но е малко абсурдно да искаш магистрала да минава през града ти, целта е по-скоро да има удобна връзка”, коментира Антов.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: