pixel

Свлачище спря тока и водата около Дървения мост във Варна

свлачище

Източник: vestnikstroitel.bg

Заради свлaчище кметът на Варна Кирил Йорданов издаде заповед вчера за спиране на тока и водата в района на Дървения мост и изкарване на жителите от домовете им. Забраните целят да ограничат разрастването на свлачището, съобщи „Варна утре“. Мерките се налагат, след като специална комисия, назначена от варненския кмет установи, че свлачищните процеси са се активизирали от водонасищането и преовлажняването на зоната около и под укрепения път.

Припомняме, че новопроявеното свлачище е регистрирано на 29 ноември 2012 г. То засяга терена непосредствено под пътя, който беше изграден преди време по инвестиционен проект за укрепване. В момента свлачището обхваща около 4-5 дка, има дължина около 50 м и ширина около 100-120 м. Веднага след активизирането му са уведомени регионалното министерство и Междуведомствената комисия по бедствията и авариите.

Няма опасност и за укрепителната конструкция на пътя, но според комисията рискът от нарушаване на пътното платно е съвсем реален. Вибрациите, предизвиквани от преминаващите автомобили, допринасят за разрушаване на пътната настилка.

Като се има предвид, че преди около 2 години е констатирано подобно свличане на земни маси на около 60-70 метра североизточно от настоящата зона, комисията счита, че е налице голяма вероятност от разрастване на свлачището и опасност от скъсването на укрепителната конструкция на пътя.

Според заповедта кметът на район „Приморски“ в срок от три дни трябва да връчи на собствениците на имоти, разположени в района над пътя, писмени предупреждения за потенциалната опасност, поради което е недопустимо обитаването и нощуването в района. Управителят на ВиК–Варна трябва да разпореди незабавно прекратяване на водоподаването до всички абонати за срок от 7 денонощия.

От „Геозащита” пък ще направят замерване на водните нива, като ще бъдат поставени временни репери и марки за наблюдение на деформациите в застрашената зона. Ще бъде създадена временна организация на движението по обходен маршрут, като временно бъде преустановено преминаването на всякакъв вид моторни превозни средства в компрометирания участък от пътя.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: