pixel

Соларна инсталация за малки домакинства от Бош

бош

Източник: bosch.bg

Независимост от растящите цени на електроенергията и горивата

– Роберт Бош ЕООД въвежда система с 200 литров бойлер и високомощностен соларен панел, оразмерена за нуждите на малки домакинства;
– В промоционалния период Бош предлага специална пакетна цена за цялостно оборудване;
– До 1000 € безвъзмездна помощ по Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома REECL.

София – Соларната инсталация за подгряване на битова вода се радва на растящ интерес. Това се дължи на огромните икономии, които могат да се генерират с нейна помощ. Оптимално оразмерената система спестява около 70% от нужната енергия за подгряване на водата годишно, а през лятото – дори 100%. Така соларната система възвръща вложената инвестиция само за няколко години и дава независимост от растящите цени на електроенергията и горивата.

Ако до момента старият ви бойлер е бил загряван от електричество, газ, нафта или твърдо гориво, се препоръчва соларният бойлер да бъде два пъти по-голям, респективно с 1,2 – 1,8 пъти по-голям обем от дневния разход на топла вода. Така в слънчеви дни можете да се възползвате от огромния потенциал за усвояване на слънчева енергия – ключов фактор, който осигурява бързото изплащане на инвестицията.

Едновременно с това, при облачно и студено време, когато соларния добив е по-нисък, на разположение остава достатъчно количество топла вода за осигуряване на комфорта в домакинството. Стандартните системи с премиум-продуктите на немския производител до сега включваха бойлери с обем от 300 до 500 литра, но отскоро Бош предлага на българския пазар и решение за малки домакинства.

Новият бойлер е с обем 200 литра, има високомощностна соларна серпентина и слиза от новата производствена платформа в завода в Айбелсхаузен, Германия. Според потребностите може да се поръча вариант за електрическо доподгряване или такъв с втора серпентина за индиректно подгряване от котел. Макар колекторите да са сърцевината на соларната инсталация, те работят оптимално тогава, когато са част от съгласувана система – от помпата и бойлера до регулатора. Ето защо Бош предлага пакет за цялостно оборудване, който включва:
– Соларен колектор Bosch Solar 7000TF, комплект с алуминиеви монтажни шини и присъединителни хидравлични връзки;
– Новият соларен Bosch бойлер WST200 с един от двата варианта на доподгряване: с муфа за монтаж на електронагревател (модел – 5ЕС) или с втора серпентина за допълнителен топлоизточник, напр. котел (модел – 5SC);
– Термоуправление Bosch Bsol100, което осигурява перманентна модулация на циркулационната помпа на системата. За разлика от обичайните за пазара управления, с Bsol100 системата има соларен добив дори при много слабо слънцегреене и е по-ефективна;
– Двущрангова помпена група Bosch AGS5, съдържаща всички компоненти за задвижване и измерване на системата, в т.ч. помпа, соларен контур, 2 сферични крана, 2 гравитационни спирачки, предпазен вентил на 6 bar, арматура за пълнене и промиване, обезвъздушител, 2 термометъра;
– Разширителен съд и 20 литра соларна течност WTF20, която осигурява системата срещу замръзване до -30°С.
Специалното предложение на Бош за предстоящия летен сезон е на цена от 3999 лв. с ДДС. Допълнително клиентът трябва да предвиди само разходи за тръбен път и монтаж, които се уточняват след оглед на място от оторизирана инсталаторска фирма-партньор на Bosch Термотехника в България.

Освен това атрактивно предложение, българските домакинства могат да се възползват и от безвъзмездна финансова помощ по Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома REECL. Всички продукти на Роберт Бош ЕООД са регистрирани в нея, като максималният размер, който могат да ползват клиентите, е до 20% от общата стойност на инвестицията. С подробности за програмата можете да се запознаете тук.

Роберт Бош

Бош в България е част от Група Бош, водещ световен доставчик на технологии и услуги. Стратегическата цел на Група Бош е да предоставя „техника за живота” за днешния свързан свят. Продуктите и услугите на Бош са създадени да вдъхновяват потребителя и да подобряват качеството на живот, като предлагат иновативни и ефективни решения. През 2019 година Бош откри Инженеринг Център в София, където близо 500 софтуерни специалисти разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност.

Прочетете също: