Двоен ръст на сделките с жилища с цел инвестиция

150212

През 2014 година сделките с жилища с цел инвестиране на свободни пари са били 18% от всички, осъществени от най-голямата агенция за недвижими имоти в страната – „Адрес“. „Това е двоен ръст в сравнение с 9-те процента през 2013 г.“, съобщи шефът на „Адрес“ Георги Павлов.

Този ръст се е засилил особено през третото и четвъртото тримесечие на м.г., т.е. около и след краха с КТБ. Основната причина обаче е, че банковите депозити вече не са толкова доходоносна инвестиция. На фона на лихвите по депозитите, които са в рамките на около 1%, отдаването под наем на жилищата носи 5-6% доходност в момента, спрямо 3,5-4% по време на бума на имотния пазар преди години, каза Павлов, съобщава trud.bg.

Междувременно НСИ разпространи данни за строителството през 2014 г., от които се вижда, че м.г. са построени 10 004 нови жилища. Това е два пъти по-малко от 20-те хиляди жилища годишно, които се строяха през 2008 и 2009 г., но е с около 800 повече от предходните две години.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: