pixel

Бразилия инсталира 350 MW плаващ слънчев масив върху язовир

vei

Бразилското правителство планира в рамките на идните 4 месеца да започне поредица от пилотни тестове на слънчеви генератори върху водноелектрически язовири в рамките на четири месеца, съобщи министърът на енергетиката на Бразилия Едуардо Брага.

Електроенергията, произведена от първата 350 MW „пилотна“ електроцентрала, се очаква да струва между 68 и 77 щатски долара за мегаватчас.

Бразилия има доста добри постижения от гледна точка на възобновяемите енергийни източници, отбелязва изданието Energy Matters: водноелектрически централи осигуряват повече от 85% от произведената в страната електрическа енергия още към 2009 г.

Все пак на тези постижения трябва да се гледа с „едно наум“. За 250-мегаватовия ВЕЦ „Балбина“ в страната се надигнаха множество гласове на негодувание, твърдящи, че метанът, освобождаван от огромния воден резервоар, го правят въглеродно интензивен колкото повечето централи на въглища.

Плаващите соларни масиви могат да помогнат за решаването на този и други проблеми, тъй като е доказано, че соларните масиви върху повърхността намаляват изпаряването на водата и ограничават гниенето на водораслите, което произвежда метан. Освен това водата помага за охлаждането на соларните панели, което повишава тяхната ефективност на преобразуване на светлината.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: