pixel

Изслушват 13 кандидати за главен архитект публично

sofia glaven arhitect

Концепциите на допуснатите кандидати до конкурса за главен архитект на София ще бъдат представени утре, от 09.30 ч. в Столичната община. Това съобщи пред журналисти в Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова.

На 29 февруари от 9.30 ч. в сградата на Съюза на архитектите ще се проведе публичното изслушване на кандидатите за нов главен архитект на София, което ще бъде излъчвано и онлайн.

В конкурса се явиха общо 15 кандидати, по документи отпаднаха Петър Чавов и Юрген Порш. Утре останалите 13 кандидати ще защитят своите концепции, съобщава dir.bg.

Предстои и заседание на комисията, която ще разгледа и приеме критерий за оценка на концепциите на кандидатите.

В комисията с председател Юлия Ненкова, зам.-кмет с ресор законност, координация и контрол, има представители на администрацията, общински съветници от различни политически сили, а също и специалисти от професионалните гилдии.

Допуснахме присъствието и на външни наблюдатели от граждански организации за осигуряване на максимална прозрачност в работата на комисията, посочи Фандъкова.

На публичното представяне на кандидатите на 29 февруари за модератор е поканена известна българска архитектка, която работи в Лондон. Избрана е тя, за да няма никакви пристрастия, тъй като не работи на територията на Столичната община, каза кметът.

Публичното представяне ще продължи с дискусия с въпроси на граждани към кандидатите за главен архитект, която ще започне в 14.00 ч. и ще продължи до 18.00 ч.

Конкурсът за избор на главен архитект на Столична община стартира на 27 януари. Предишният главен архитект на столицата Петър Диков подаде оставка в края на миналата година.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: