pixel

Световноизвестен архитект ще преподава в София

архитект

Източник: trud.bg

Световноизвестният архитект и урбанист Даниел Либескинд пристига у нас, за да приеме титлата “Доктор хонорис кауза” на Нов български университет. Той ще направи и уъркшоп със студентите от департамента по архитектура. Занятията са от 4 до 8 март в рамките на инициативата “София – европейска столица на културата 2019”. Бъдещите архитекти ще работят предварително върху свои проекти за обновяване, реконструкция и адаптация на сгради и публични пространства в София, а по време на уъркшопа проф. Либескинд ще нанесе своите корекции и ще им даде насоки и препоръки.

Либескинд беше в България миналата година през май за 13-ото Световно биенале „Интерарх“ по покана на проф. Георги Стоилов, основател на Международната академия на архитектурата.

Американският архитект от полски произход е автор на множество емблематични сгради по цял свят – най-известни са музеите и театрите му в Торонто, в Дъблин, както и в градове на Германия и Полша.

Либескинд стана познато име и за широката публика, след като спечели конкурса за мемориал, който да бъде изграден на мястото на двете кули в Ню Йорк, срутени при атентата от 11 септември 2001 г. Неговата кула с връх, напомнящ вдигнатата ръка на Статуята на свободата, обаче няма да бъде реализирана. Проектът, силно променен по практически съображения и вече подписан от друг архитект – Дейвид Чайлд, е в строеж от 2004 г. Все пак силуетът на сградата е запазил в голямата степен оригиналната идея на Либескинд и авторството на първоначалния замисъл му се признава. Строежът трябва да приключи в края на тази година.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: