pixel

Студио LUO използва дървесeн отпадък от стари селски къщи, за да създаде структура за пергола

Базираното в Пекин студио LUO използва дървесните отпадъци от стари селски къщи, за да създаде перголна структура за местните жители като място за почивка, отдих и сянка. Това е още един добър пример за ефективно използване на дървесните материали.

Планините, заобикалящи населеното място, водят до лошо транспорт до селото, което задържа икономическото му развитие и води до нарастващ брой разрушени къщи. През последните години обаче местната власт е отделя много финансови и материални ресурси за обновяване и изграждане на къщи в селото и за преодоляване на бедността. Благодарение на непрестанните усилия в тази посока качеството на живот на селяните постепенно се подобрява.

По време на процеса на реконструкция на селото са демонтирани и оставени голям брой дървени греди. По-рано дървесните отпадъци биха били използвани за огън за отопление и готвене. Но в наши дни, поради призива за опазване на екологичната среда и предотвратяване на горските пожари, както и факта, че в селото са въведени термопомпи и газови уреди за готвене, демонтираните греди с различни размери остават неизползвани.

Така на тези отпадъци, студиото вдъхва нов живот, внедрявайки ги в красива и функционална конструкция. Ричард Бъкминстър Фулър обобщава своята концепция за технологията и човешкото развитие: “dymaxion”, което означава максимално извличане на полза с минималното влагане на енергия. Що се отнася до строителните дейности, “dymaxion” може да се тълкува като “изграждане на най-голямото пространство и най-солидна структура с минимално използване на материали”.

Философията на дизайна на “dymaxion” всъщност резонира с концепцията за селско строителство. Днес много китайски села представят уникален построен пейзаж, създаден от поколения селяни, които са имали мъдрост да използват местните материали и да максимизират функциите им с минимален принос.

Структурата се характеризира с решетки, които подобряват нейната ефективност и устойчивост на силите на природата, като по този начин осигуряват по-голяма безопасност за дълъг период на употреба.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: