pixel

Финансовият квартал „Крал Абдула“ в Рияд – най-големият проект за устойчиво градско развитие в света

Abdulah 1

Финансовият център на Рияд е модерен метрополис, проектиран с уважение и вдъхновен от местните строителни традиции, съгласно които сградите осигуряват сянка и подслон от безмилостния пустинен климат. Животът между сградите във финансовия център, най-големия сертифициран и устойчив градски квартал в света, е основен приоритет на проектантите от копенхагенското архитектурно студио Henning Larsen Architects.

Финансовият квартал “Kрал Абдула” е изграден около естествено зелено речно корито, наречено „уади“ на арабски език. Растителността на „уади“ задържа влагата, пречиства въздуха и допринася за по-комфортна външна температура. Геометрията, височината, местоположението и фасадите на сградите са взаимно подравнени и съобразени, за да осигурят сянка и подслон при пясъчни бури. Комбинацията от тези мерки осигурява по-приятни температури на въздуха, които са с около 10 градуса по-ниски, отколкото в заобикалящата пустиня. Финансовият квартал се състои от офиси и жилища, както и от културни и образователни институции.

Устойчивост от световна класа

Кварталът „Крал Абдула“ е проектиран да отговаря на изискванията на международно признатия сертификат за устойчивост „Лидерство в енергийния и екологичния дизайн“ (LEED). LEED определя редица насоки за устойчиво строителство, които архитекти и строителни компании трябва да следват. Насоките регулират потреблението на вода и енергия в сградите, използването на материали, тяхното влияние върху микроклимата между сградите и т.н. LEED регулира и геометрията на сградите във всеки парцел. Цялостното сертифициране на финансовия център го определя като най-големия проект за устойчиво градско развитие в света и първия в света градски квартал, сертифициран по LEED.

Вдъхновение от миналото

Ако глобалните промени в климата не бъдат овладяни, страните около Персийския залив ще станат неподходящи за живот само след няколкостотин години. Това се потвърждава от скорошни проучвания на екстремните климатични условия в Близкия изток. По тази причина една от основните задачи при проектирането на финансовия квартал „Крал Абдула“ е създаването на по-прохладна и удобна градска среда.

„В търсене на оптимален микроклимат почерпихме вдъхновение от историческия център на Рияд, изграден в съответствие с арабските строителни традиции. Тук улиците са ориентирани спрямо преобладаващите ветрове, като така осигуряват естествената вентилация и охлаждане на града.“, обясняват от Henning Larsen Architects.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: