pixel

Проект за социални жилища с престижното британско архитектурно отличие RIBA Stirling Prize 2019

Goldsmith Street, проект на Общинския съвет в Норуич (Великобритания), се състои от близо 100 енергийноефективни жилища. Редовете от двуетажни къщи са „рамкирани“ с триетажни апартаменти – всички те разполагат със самостоятелен вход, просторно входно пространство за детски колички и велосипеди, както и самостоятелен балкон. Задните дворове на централните редици от къщи имат общ излаз към вътрешна обезопасена алея с място за игра на децата, а широка и озеленена пешеходна улица минава през централната част на целия комплекс. Паркирането е изнесено в краищата на Goldsmith Street, за да осигури предимство на хората пред автомобилите.
Goldsmith 1

Goldsmith Street отговаря на строгите стандарти за пасивно строителство на Passivhaus. В комплекса функционира пасивна соларна система, предназначена да минимизира разходите за енергия на обитателите: според оценките годишните сметки за електроенергия ще бъдат с до 70% по-ниски, отколкото тези на средно домакинство. Архитектите са обмислили и най-малките детайли: пощенските кутии са вградени във външните входни пространства, за да се предотврати въздействието на възможни течения, а над прозорците и вратите са монтирани перфорирани алуминиеви козирки за защита от слънчевите лъчи.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: