pixel

Кметът на район „Лозенец“ поиска събарянето на „Златен век“

Konstantin-Pavlov

Константин Павлов е сигнализирал ДНСК, че небостъргачът на „Артекс“ е незаконен и трябва да бъде премахнат.

Новоизбраният кмет на район „Лозенец“ от „Демократична България“ Константин Павлов е отправил официално искане към арх. Иван Несторов, началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), да издаде заповед за премахването на небостъргача „Златен век“. То е подкрепено от становище, съдържащо правните основания за подобна мярка, както и подробен хронологичен преглед на казуса.

Zlaten vek

Самият Павлов пък смята, че целта на сигнала му е да представи директно пред ДНСК въпроса за законността на строежа на „Артекс“, а не, както стана през пролетта – отговорността да се прехвърля между тази институция и главният архитект на София Здравко Здравков.

Засега не е ясно каква точно ще е реакцията на строителния контрол и дали ще се произнесе по сигнала на Павлов.

Lozenets

Константин Павлов: „Вчера, в качеството си на районен кмет на Лозенец, подадох два сигнала – първият към арх. Иван Несторов, началник на ДНСК и вторият към кмета на София, Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков. В първия се обосновавам, надявам се достатъчно добре, защо скандалният строеж Златен век всъщност е незаконна постройка, която трябва да бъде премахната, а вторият цели да се премахне възможността по принцип за такава висока сграда на това място. Крайно време беше някой да заяви, че царят е гол и да попита в прав текст – законен ли е строежът и ако да, да премахваме? Това е съвсем различен въпрос от въпроса – а законен ли беше начинът по който беше спряно временно строителството? Сами разбирате, че става дума за два различни въпроса, и всеки с отделен отговор. Не мисля че питам нещо сложно, още повече че юристи ми помогнаха с обосновката, тъй че всичко трябва да е изяснено достатъчно подробно. Очакваме отговори, не само аз, а и много граждани от 60-хилядния Лозенец“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: