pixel

Строят жилища за бедни от догодина

jilishta

Социални жилища за бедни може да започнат да се изграждат в цялата страната още от края на следващата година. Такива са плановете на Министерството на инвестиционното проектиране.

В момента то разработва нормативната база, която се очаква да е готова до края на годината. Ако бъде приета и се осигури необходимото финансиране, строителството може да започне в края на 2015-а, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Той уточни, че в социалните жилища ще се настаняват хора, които не могат да си позволят да плащат пазарните наеми  или да си купят свой дом. Те ще са достъпни за младежи, възрастни, инвалиди, семейства с ниски доходи. Наред с тях ще са и представителите на малцинствата, но предимно онези, които работят и имат възможност да плащат наемите или вноските за ползване или покупка. Според Данов това ще е стъпка към тяхната интеграция.

Плановете са в изграждането, управлението и поддръжката на жилищата за бедни да се включат частни компании. Те ще получат различни права и стимули. Единият е държавата да гарантира наемането им за 20 години например, обясни Данов. Другият е субсидия от държавата и изграждане по предварително зададени критерии.

Обмисля се и възможност общините да предоставят безвъзмездно терени, на които да се строи. Те ще решават кои точно, като очакванията са това да са по-евтини и неатрактивни локации.
Държавата също може да участва с терени. Друг вариант е нисколихвени кредити за 30 г. при по-ниски лихви, за което щели да се водят разговори с банките. Освен това ще имат гаранция, че погасяването ще е редовно, защото строителните фирми ще имат гарантирани приходи.

В Западна Европа голям интерес към социални жилища имат пенсионните фондове, обясни Данов. Той се надява, че такъв биха проявили и българските. В някои страни се предоставяли и данъчни стимули, но у нас ставките са ниски и затова не било подходящо.

Очаква се създаване на социален жилищен фонд из цялата страна – не само в София и в градовете с прираст на населението и икономически растеж, но и в други населени места.

По този начин ще има възможност за справяне с демографската криза и борбата с бедността по региони, смятат в министерството. Има вариант и съществуващи сгради, които не се използват, да се трансформират за настаняване на бедни хора.

Предоставянето на социалните жилища ще става под две форми. Едната е под наем, който ще е по-нисък от пазарния Другата е купуване, което може и да е на пазарна цена, но облекчението ще е под формата на изплащане за дълъг период – 30 г. или за цял живот, за да е достъпно за по-бедните.

Според Данов има голям резерв при строителството, защото пазарните цени са 2 пъти по-високи от реалната строителна стойност.

Кой ще може да се възползва от социалните жилища, ще се решава след изследване по критерий. Водещият ще бъдат доходите. Все още не е определена границата му, под която човек би могъл да кандидатства. В случай че някой няма никакви доходи, ще има механизъм за подпомагане от държавата.

Министерството на инвестиционното проектиране вече е започнало проучване на държавната и общинската собственост, която може да се предостави по схемата на съвместни инвестиционни инициативи, както и за нуждите на общините от социални жилища. Изпратени са въпроси на всички общини и в зависимост от отговорите им ще бъдат изготвени конкретните форми за сътрудничество.

Идеята е да се създаде финансов жилищен фонд, в който ще постъпват средства от различни източници – безвъзмездни субсидии, безлихвени или нисколихвени кредитни линии, дарения, такси и постъпления от данъци.

Експертите проучват опита на Австрия, Германия, Холандия, САЩ и Турция, за да преценят кой е най-подходящ за България.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: