pixel

Строят се по-малко офис сгради, но по-големи

office sgrada

Разрешителните за строеж на нови административни сгради и започнатите строежи на такива сгради намаляват през последното тримесечие на 2013 г., но в същото време площите в тях се увеличават. Това сочат данните на НСИ, оповестени вчера.

През четвъртото тримесечие на м.г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 36 нови административни сгради. Това е намаление с 35,7% в сравнение с предното тримесечие, а на годишна база е намаление с 25,3%. В същото време обаче площите в тези сгради нарастват със 107,6% на годишна база, което означава, че се строят все по-големи офис сгради.

Започнатите през последното тримесечие на м.г. строежи на административни сгради също са по-малко, отколкото през предходното тримесечие и в сравнение с последните три месеца на 2012 г. Но общата застроена площ на тези сгради се увеличава с 33,6% в сравнение с периода юли-септември 2013 г.

Слаб ръст в края на миналата година е имало при жилищното строителство. Той е едва 4% на годишна база. Изглежда обаче, че става въпрос за все по-големи сгради, тъй като за същия период броят на жилищата в тях е нараснал с 15,6%, а разгънатата им застроена площ – с 14,2%.

Строителството на най-голям брой нови жилищни сгради е започнало в областите Бургас – 147, Пловдив – 77, Варна – 52 София-област – 33 и в столицата 37. Бургас води и по брой на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради – през последните 3 месеца на 2013 г. там са издадени 186 такива документа.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: