pixel

Строят най-тънкият небостъргач

небостъргач

Истинско предизвикателство е за всеки архитект да проектира и за всеки строител да построи най-тънкия небостъргач. Имено с тази нелека задача са се нагърбили дизайнерите от SHoP Architects и инвеститорите от JDS Development Group и Property Markets Group. Поради дефицитът на площ архитектите са били принудени да проектират небостъргач, който да се построи върху площ от едва 13 метра, а височината й ще бъде 411 метра. Бронзово-теракотовата фасада, с която архитектите покриват фасадата ще блести през деня на слънцето, а вечер Луната ще я осветява. Експерти отдавна предупреждават, че поради липсата на достатъчно земя, на предприемачите ще им се наложи да оползотворят въздуха.

Предприемачите заели се с реализирането на проекта са компаниите JDS Development Group и Property Markets Group. Неотдавна те обявиха, че ще реализират жилищния обект, който ще разполага със 100 апартамента и ще се превърне в сериозна конкуренция на One57 и 432 Park Avenue в надпреварата за най-висока сграда в Манхатън. Новата постройка ще „изпревари” по височина дори Empire State Building (381 метра без антената).

Дуетът предприемачи са похарчили досега 217 млн. USD за придобиването на съседната сграда Steinway и наем за пространството. Припомняме, че всички, които искат да строят в Манхатън, плащат т.нар. „право за въздух”.

Според експерти, проектът ще се отличава не само с архитектурата си, но и с цените на предлаганите жилища. Очакванията са това да бъде първата сградата, в която стойността на апартаментите ще надхвърли 100 млн. USD. Изгледът от луксозните имоти ще бъде много по-добър, отколкото този на One57.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: