pixel

Как се определя височината на сграда

височина на сграда

Първият отговор, който ще дадат някои е: „има устройствен план и там всичко е разпоредено”. Да, донякъде ще бъдат прави, но за специалистите, които изготвят плановете, ключов фактор е … широчината на улицата. Поне така е в Турция. Според новите правила най-високата сграда в градска среда може да бъде 18 метра, а е възможно да се построи в близост до улица, чиято широчина е минимум 50 метра. Ако улицата е широка едва 7 метра, то тогава там може да се изгради максимум двуетажна постройка.

„Тази мярка ще предотврати високата плътност на застрояване в големите градове, като например Истанбул, Анкара и Измир”, казва Бюлент Ерджан, главен директор на строителна компания.

Широчина на улицата

Макс. брой на етажите

над 50 метра

18

40-49 метра

16

35-39 метра

14

30-34 метра

12

25-29 метра

10

7-24 метра

3

под 7 метра

2

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: