pixel

Четири фирми се борят за ремонта на жп гарата в Бургас

бургас

Четири фирми наддават за рехабилитацията на жп гара Бургас. Процедурата по избор на изпълнител е към края си, като в четвъртък, 31 октомври, ще се състои публичното отваряне на ценовите оферти. Това каза за „Стандарт“ Христо Алексиев, зам. генерален директор на НК „Железопътна инфраструктура“.

„Очакваме след анализ на офертите тръжната комисия да обяви победителя в средата на ноември”, каза Алексиев.

Четирите фирми, които до 29 май подадоха оферти, са „Девня строй инженеринг“, „Жп инфраструктура Бургас“, „Гара Пиргос 2013“ и „Реминг и Планекс“. Индикативният бюджет на проекта е 13 млн. лв., като сумата включва и строителния надзор. По-голямата част от парите са от приключващата ОП „Транспорт 2007-2013“.

Проектът се забави заради съгласувателна процедура с Министерството на културата, тъй като построената през 1929 г. гара Бургас е паметник на културата. Обновяването на сградата беше съгласувано и с проекта „Супер Бургас“.

Модернизираната жп гара Бургас ще бъде част от архитектурен комплекс, който включва изграждането на нова автогара и вече откритата морска гара. Фасадата на жп гара Бургас ще се запази, но сградата ще бъде изцяло обновена и ще отговаря на изискванията за енергийна ефективност, обясни Алексиев.

Гарата и околното пространство, което също ще бъде напълно обновено, ще предлагат много магазини и заведения за хранене, безплатен Wi-Fi, зона за отдих и център за информация и закупуване на билети за всички видове транспорт.

Ако няма обжалване, договорът с бъдещия изпълнител ще бъде подписан в началото на 2014 г., обясни Алексиев. На база на съгласувания идеен проект той трябва да изготви технически проект.

Обновената гара Бургас трябва да бъде готова през пролетта на 2015 г.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: