Строят мост между Черно и Азовско море

most

Мостът през Керческия проток, който ще свързва Черно с Азовско море, ще е с дължина 19 километра. Днес стана ясно, че само една фирма ще строи инфраструктурното съоръжение – „Стройгазмонтаж”, собственост на предприемача Аркадии Ротенберг. Стойността на инвестицията е 228.3 млрд. руски рубли.

Мостът ще е четирилентов. Също така ще има и две железопътни трасета. Плановете са строителството да започне тази година и да приключи през 2018 г.

Керченският проток е с дължина 15 км. и ширина 4.5 км. Максималната му дълбочина е 18 метра. Известен е с това, че е зона за добив на много видове риба.

Първият мост, който е съединявал двете морета е железопътен и е построен през 1944 г. Година по-късно обаче ледоход поврежда 30% от опорите му и е взето решение да се разруши. През 1953 г. неговата функция е заменена от ферибот, който свързва пристанище Крим (Кавказ) с Краснодарския край. Това продължава до 1980 г., когато поради силна амортизация на фериботите е прекратено превозването на пътници и товари през пролива, съобщават fakti.bg.

През 2003 г. Карченският пролив предизвиква спор между Русия и Украйна, решен с подписването на договор, в който е признат за съвместни вътрешни води на двете държави. Преговорите за разделяне на Азовско море, обаче продължават и днес.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: