pixel

Строителството на завода за боклук започва през май

zalod za bokluk

Строителството на завода за боклук на София, за който се говори от десетилетие, ще започне в края на април или началото на май. Работният проект на съоръжението вече е готов на 90%, съобщи за в. „Труд“ зам.-кметът Мария Бояджийска.

В момента са в ход последни уточнения на техническите детайли между експертите на общината и представителите на изпълнителя – гръцкия консорциум „Актор-Хелектор“.

Синхронизират се техническите параметри на съоръжението, така че произведеното от преработката на отпадъка гориво да е напълно съвместимо с инсталацията за изгаряне, която ще бъде изградена в „Топлофикация София“.

Предстои съгласуване на проекта с регионалната екоинспекция, пожарната и общинската дирекция „Архитектура и градоустройство“. Процедурите най-вероятно ще отнемат месец и половина – два. Така реалното строителство ще може да започне до края на май.

Предприятието за преработка на смет е един от най-големите проекти у нас и ще струва около 213 млн. лв. Безвъзмездното финансиране е осигурено от фондове на ЕС. Преработката на тон отпадък ще струва на общината 60,69 лева.

Според договора, подписан в края на декември 2013 г. между общината и „Актор-Хелектор“, срокът за проектиране и строителство е 19 месеца. Това означава, че заводът трябва да е готов до юли 2015 г.

Срокът за усвояване на средствата от ЕС изтича в края на 2015 г. Има реални шансове обаче изграждането на предприятието да приключи по-бързо, тъй като по график само проектирането трябваше да отнеме 9 месеца, а реално ще бъде извършено за 5.

Първите тонове компост вече са произведени от инсталацията за преработка на хранителни и растителни отпадъци. Съоръжението е част от завода за боклука и заработи в началото на януари. Общината ще използва биотора в парковете. Интерес за покупка на компост имало и от страна на частни фирми.

Заводът за боклук е част от цялостната система за обезвреждане на софийските отпадъци за 346 млн. лв. От тях 84.26% е безвъзмездната помощ от ЕС, а останалите финансиране от Столична община. Другите два компонента на системата са депото в местността „Садината“, което вече е построено, и компостиращата инсталация в Хан Богров, която трябва да е готова до края на годината.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: