pixel

Строителството на завода за боклук върви в срок

bokluk

Кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъците в София.

Строителят е успял да компенсира забавянето, получено вследствие на неблагоприятните климатични условия, съобщиха от Столична община.

Строителството на завода стартира през май т. г. и трябва да завърши през август 2015 г.

Към момента се изграждат всичките 5 основни производствени сгради – приемна, сгради за механично сепариране, за биологично сушене, за производство на RDF гориво (Refuse Derived Fuel), за товарене и съхранение на горивото.

Започнал е монтажът на стоманобетонните елементи и на кофража в сградите за биологично третиране, механично третиране и производство на гориво. Голяма част от строителните материали са български.

95% от оборудването за завода е поръчано и ще се произвежда в Европа основно в предприятия в Германия и Австрия.

Заводът, на площ от 110 декара, ще преработва 410 хиляди тона отпадък годишно. Той се изгражда край село Яна в в столичния район „Кремиковци“.

Над 80 процента от средствата за завода са предоставени безвъзмездно по ОП „Околна среда“.

„Това е и най- големият проект на оперативната програма“, заяви Фандъкова и изрази мнение, че проблемите със спрените средства трябва да бъдат решени час по скоро, за да се гарантира финансирането на проектите.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: