Нарушения при издаването на Акт 16 на сгради

dnsk

Съществено нарушение е било извършено при пускането на десетки жилищни сгради и стотици базови станции на трите мобилни оператора в страната от инспектори на ДНСК. За това съобщи на брифинг самият началник на ДНСК арх. Николай Христов. Става дума за етап от пускането на строителни обекти в експлоатация. Трима служители на ДНСК са участвали в по над 15 приемателни комисии в един и същи ден в различни части на страната, като на практика е било невъзможно тяхното физическо присъствие на всичките обекти, което се изисква по закон.

Целта на държавната приемателна комисия е експерти и представители на различни контролни органи, между които и ДНСК, да проверят дали обектът съответства на проектната документация и нормативните изисквания. В случаи, че няма проблеми се издава Акт 16 и сградата (или друг обект) могат да бъдат пуснати в експлоатация.

Арх. Николов се натъква на нарушението, след като поради отпуск трябва да поеме функциите на своя заместник – инж. Георги Даракчиев, отговарящ за тази дейност. Шефът на ДНСК е пенсионирал двама от тримата служители, които са извършили нарушение, тъй като са били в пенсионна възраст. Третият е в дълъг болничен. Арх. Христов обеща, че ще предостави събраните документи на прокуратурата. Според чл. 308 от Наказателния кодекс, който изготви документ с невярно съдържание се наказва с лишаване от свобода до 3 години.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: