pixel

Строителният контрол започва спешна инспекция на моловете

mall Sofia

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов разпореди на директора на ДНСК да извърши проверка на всички големи търговски центрове в страната. Проверката е по инициатива на премиера Пламен Орешарски и заради трагедията с рухналия мол в Латвия.

Проверката обхваща молове, шопинг центрове и търговски обекти, в които се събират повече хора преди коледните и новогодишни празници, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Проверката ще обхване проектите, по които са построени, документацията за въвеждането им в експлоатация и моментното състояние на сградите“, каза Данов пред журналисти.

Той обясни, че проверката може да установи също видими изменения на конструкцията и признаци за умора на материалите – елементи, които заплашват сигурността на хората.

„Използваме случая освен конструкциите, да проверим и другите елементи на обща безопасност на сградите, свързани най-вече с евакуационни пътища и противопожарна защита“, обясни министърът.

По думите му, целта на проверката, която трябва да приключи за една седмица, е в навечерието на празниците да бъде сведен до минимум рискът от инцидент, подобен на този в латвийската столица.

При инцидента в Рига загинаха 54 души. Вчера, заради трагедията, латвийският премиер Валдис Домбровскис подаде оставката на оглавяваното от него правителство.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: