pixel

Строителната индустрия в Германия очаква загуба на 10 000 работни места

Jan Woitas

В Германия се строят все по-малко жилища. Това натоварва строителния бранш. Очакват се първите съкращения на работни места от повече от 15 години.

Поради кризата в жилищното строителство германският строителен бранш очаква през 2024 г. първата загуба на работни места в сектора от финансовата криза насам. „Понастоящем очакваме, че през следващите месеци ще се наложи да бъдат съкратени около 10 000 работни места“, казва Тим-Оливер Мюлер, председател на Асоциацията на строителния бранш HDB.

Причината за опасенията за закриване на работни места е слабата икономика в строителния сектор. Докато в секторите на търговското и общественото строителство се отърваха леко през 2023 г. и отбелязаха само лек спад в продажбите, приходите в жилищното строителство се сринаха с 12%, казва Мюлер. Това се отразява на индустрията. Според проучване сред членовете на HDB, 55 процента от 450-те анкетирани компании очакват ситуацията с приходите им да се влоши през 2024 г. 60 % искат да запазят работната сила на стабилно ниво, 12% искат да я разширят и почти една трета (29 процента) искат да съкратят работни места. По данни на HDB през 2023 г. в строителната индустрия работят около 927 000 души. Следователно съкращаването на около 10 000 места е само около един процент от работните места в отрасъла.

В същото време това ще бъде първата загуба на работа в строителството от 2008 г. по време на световната финансова криза, когато в индустрията работеха около 700 000 души. След това заетостта нараства стабилно по време на бума на недвижимите имоти с общо над 200 000 души до 2022 г. Според HDB миналата година тя е в застой. Години наред строителната индустрия беше стълб на германската икономика, но сега се превърна в проблемно дете. Перспективите са тревожни, тъй като се очаква през 2030 г в строителството да липсват около 120 000 специалисти. „Без значение какво се случва, ние трябва да наемаме, за да поддържаме нивото на квалифицирани работници – въпреки кризата.“ Строителството е необходимо по-спешно от всякога. „Особено когато двигателят на жилищното строителство стартира отново, ще ни липсва всеки един квалифициран работник, който сега има опасност да загубим.“

Централната асоциация на германската строителна индустрия (ZDB) изрази песимизъм още през декември. Асоциацията, която представлява средни строителни компании, прогнозира значителна загуба на около 30 000 служители през тази година. Докато в секторите на довършителните работи и гражданското строителство все още се търси квалифицирана работна ръка, капацитетът в жилищното строителство не се използва напълно.

С оглед на повишените лихви и скъпите материали жилищното строителство в Германия буксува. Институтът Ifo очаква само 225 000 апартамента да бъдат завършени през 2024 г., в сравнение с приблизително 270 000 миналата година. DZ Bank също вижда низходяща тенденция: броят на годишно завършените жилища може да спадне до 200 000 до 2025 г. Това би било само наполовина по-малко от планираното от коалицията „Светофар“. Същевременно недостигът на жилища е особено остър в градовете, което напоследък доведе до рязко повишаване на наемите.

Снимка: Jan Woitas

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: