pixel

Какви са последиците от рязкото покачване на цените на материалите?

build

Цената на новото жилищно строителство се покачи до нов исторически връх през май. Федералната статистическа служба съобщи за увеличение от 17,6% в сравнение с май 2021 г. Германската строителна индустрия е обезпокоена.

За последен път такова увеличение на цените на новото жилищно строителство е имало през 1970 г. За строителните фирми обаче повишаването на цените в никакъв случай не означава увеличение на приходите. Точно обратното: увеличението на цените в строителството е резултат от експлозивните цени на строителните материали, в които компаниите или са затънали, или се увеличава рискът инвеститорите да се откажат от нови проекти.

В края на краищата през май индексът на цените на производител на стомана – в зависимост от класа – се повиши с до 94%, на строителния дървен материал – с 34%, а на изолационната вата – с 20% в рамките на една година. Освен това доставчиците не поемат почти никакви ценови ангажименти. Поради това понастоящем подаването на оферта е свързано със значителни рискове за строителните компании. Те просто не знаят дали първоначалното им изчисление ще се запази в началото на строителството или ще бъдат принудени да платят увеличените разходи. За да се разпределят рисковете по подходящ начин, е препоръчително страните по договора да се споразумеят за съществена корекция на цената.

Жилищното строителство ще остане на заден план

Опасенията са, че новите проекти за жилищно строителство ще бъдат спрени за момента поради увеличените разходи за строителство и нарастващите лихвени проценти. За някои домакинства мечтата за собствено жилище вероятно ще остане мечта, ако първоначално планираният бюджет вече не е достатъчен – също и с оглед на едновременно нарастващите разходи за енергия и живот. Но строителството на многофамилни къщи също ще се забави. В края на краищата инвеститорите в недвижими имоти могат да реализират проекти, само ако те се изплащат. С оглед на все още голямото търсене на жилища, което се увеличава и от възобновяването на имиграцията, това е обезпокоително развитие.

Затова е още по-важно да се намалят разходите за строителство в други области, за да продължи да бъде възможно. Това може да се постигне чрез по-широко използване на индустриални производствени методи. „За тази цел е необходимо да се стандартизират държавните строителни норми“, призовава Мюлер политиците.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: