pixel

Строителите са сред най-търсените професии във Великотърновска област

По данни на фирмите в региона най-голям брой работни места ще се разкрият за работници в сферата на хранително-вкусовата промишленост, готвачи, машинни оператори, строители, електромонтьори и др.

В проучване са участвали общо 169 работодатели от Великотърновска област, стана ясно по време на заседанието на Постоянната комисия по заетост, председателствано от заместник-областният управител инж. Детелина Борисова. Изследването показва още, че след 3 г. фирмите ще търсят специалисти с висше образование от професионални направления икономика, електротехника, електроника и автоматика, и администрация и управление. Работодателите ще се нуждаят и от други професии, като шофьори, водачи МПС международни превози и на селскостопански машини.

В същото време предстоят ремонт на фасадите и покривите на десетина старинни къщи във Велико Търново. От началото на годината до момента са реконструирани около 30 такива имота. Това обявява зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев. Дейностите са инициирани от местната администрация, която е издирила собствениците и им е отправила съответните препоръки.

„За последните няколко години ние направихме доста неща в тази посока, защото наистина в този период видът на старите къщи не беше много добър. Със заповед на кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов беше сформирана комисия от специалисти, които имаха задължение да оглеждат старите къщи и да набележат какви мерки трябва да се вземат, за да бъдат те на първо място изправни и безопасни и след това да имат приветлив външен вид“, обясни проф. Камарашев и подчерта, че най-дълго време е отнела именно тази част от процедурата – намирането на собствениците. По думите му, голяма част от тях са в чужбина, не са в Търново или дори не знаят, че притежават подобни къщи. Като знак на признателност за извършването на подобни дейности, ежегодно, кметът на община Велико Търново връчва благодарствени грамоти на тези, които са ремонтирали къщите си. За миналата година те са били 7, а за тази се очаква да са над 40.

Като най-необходими за настоящия и бъдещ персонал анкетираните считат знанията и уменията за самоконтрол и дисциплина, работа под напрежение и въвеждане на нови технологии и оборудване. Ключовите компетентности, които работодателите търсят са инициативност и предприемачество, общуване на роден език, и умение за учене.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: