pixel

23.3 млн. лева дава „Южен поток“ за земи

южен поток

Над 23,3 млн. лева ще плати „Южен поток България“ за права върху земите, през които ще минава тръбата у нас.

Това решиха акционерите на компанията, в която по 50% държат Българският енергиен холдинг (БЕХ) и руският газов доставчик „Газпром“. За преговорите със собствениците на земите ще бъде наета външна фирма.

С решение на Министерския съвет от 2011 г. „Южен поток“е обект с национално значение, което означава, че придобиването на земите за него може да става по облекчена процедура.

Проектната компания за изграждането на тръбата ще плати и 1,46 млн. лева за строителен надзор. В края на август „Южен поток България“ получи положително екостановище за въздействие върху околната среда.

Очаква се строителството на тръбата у нас да започне догодина. „Южен поток“ ще доставя руски газ за Централна Европа. Тръбата минава по дъното на Черно море, а след това през България, Сърбия, Унгария, Словения и Австрия.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: