pixel

Строим 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ на наш риск

aetz

Единствената финансова отговорност на американската компания “Уестингхаус” по проектирането и строителството на 7-и блок в АЕЦ “Козлодуй” е до 300 млн. долара. Това е максималният размер на неустойката, която компанията ще дължи, ако по нейна вина проектът се забави или провали. Това заяви пред “Труд” изп. директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов ден след като централата публикува частично акционерното споразумение. Цената на централата, сроковете и неустойките са заличени с черно заради изисквания на американците.

Споразумението е за създаване на обща компания АЕЦ “Козлодуй” – Нови мощности за строителството на блока. В нея “Уестингхаус” ще участва с 30%, оценени на 300 млн. долара, а българската страна – със 70%, или 700 млн. долара, което е и таванът на нашата отговорност при проблем от българска страна в проекта. Бившият енергиен министър Румен Овчаров даде пример, че заради 2-годишното забавяне на китайска АЕЦ, строена от “Уестингхаус”, американската компания вече е платила 1 млрд. долара неустойка. Участието на американската компания в общото дружество може да е апортна вноска – с инженеринговите проекти за 7-и блок. Според Овчаров е договорен именно този вариант на участие.

Българската страна обаче трябва да внесе кеш своя дял. В момента дружеството, което трябва да строи 7-и блок и е 100% собственост на АЕЦ “Козлодуй”, е с капитал 15 млн. лева. Като източник на финансиране за проекта са посочени американската Експорт-импорт банк, Японската банка за международно сътрудничество и Европейската инвестиционна банка. Заемът ще бъде изтеглен от АЕЦ “Козлодуй” чрез посредничеството на “Уестингхаус”. Споразумението ще влезе в сила, ако има одобрена оценка за въздействие върху околната среда и решение на МС за строителство на централата с блок АП 1000, които в момента не са факт. “Нямам нищо против американския реактор, той може да е много добър, но отново се повтаря схемата на американските ТЕЦ у нас. България няма алтернатива, не сме разгледали всички възможности”, каза вчера пред “Труд” Овчаров. Ден по-рано на заседание на пленум на БСП той и други червени активисти разпънали на кръст бившия министър Драгомир Стойнев заради договора.

Източник: novini.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: