pixel

Само 3 български фирми строители на “Южен поток”

uijen potok

Две компании, свързвани в медиите с Пеевски, напуснали, обяви ексминистър. И български фирми са излезли от “Стройтрансгаз консорциум”, който ще строи “Южен поток”- “Промишлено строителство холдинг” и “Техноекспортстрой”.

За това съобщи вчера по Би Ти Ви бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, като свърза напусналите с Делян Пеевски. По-късно той уточни, че медии, свързвали тези фирми с името на бившия вече депутат от ДПС, но името го нямало в търговските регистри като собственик.

Както вече съобщихме, “Стройтрансгаз”, която е собственост на Генадий Тимченко, е заменена от “Центргаз”, дъщерна компания на “Газпром” .

В българския консорциум “Газпроект юг”, който държи 50% от големия българо-руски консорциум, остават “Главболгарстрой инфраструктурно строителство”, “ПСТ холдинг” с по 40% дял и “Понсстройинженеринг” с 20% дял.

Едноличен собственик на капитала на “ПСТ холдинг” е “Колвик сървисис лимитид”, регистрирана в Кипър. Фирмата е на пазара от 1968 г. Към момента има сключени договори за над 700 млн. лева. Нейн шеф е бившият зам.-министър на транспорта Камен Кичев.

Едноличен собственик на друга фирма в консорциума – “Понсстройинженеринг” е Милко Милков. В съвета на директорите е бившият зам.-министър на регионалното развитие Добромир Симидчиев.

Само в “Главболгарстрой” няма зам.-министър в управителното тяло. Фирмата е от 40 г. на строителния пазар. Главният ѝ директор Калин Пешов е и изпълнителен директор на българския холдинг, който вече е от три фирми.

Собственик на едната напуснала фирма – “Промишлено строителство-холдинг” е “Водстрой 98” АД.

Втората – “Техноекспортстрой”, е собственост на “Сиболе сървисис Инкорпорейтид”, която е регистрирана в Панама.

Прокурист в компанията е Марияна Николаева Добрева, сестра на депутата от “Коалиция за България” Кирил Добрев. Фирмите са преценили да напуснат консорциума с оглед на безпроблемната реализация на проекта, казва Стойнев.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: