Строежът на магистрала Струма Лот 3.1 – тунел „Железница“

Тунелът е с две тръби и дължина от 2км и е най-дългият автомобилен тунел в България. Изгражда се по нов австройски тунелен метод (НАТМ).

Всяка една от тръбите в тунела ще има две ленти в посока. В тунела са изградени всички напречни връзки между двете тръби, общо 4 пешеходни галерии и 2 свързващи галерии за превозни средства през 300 m, както и аварийни ниши на всеки 150 m. Изграждат се също така дренажните съоръжения (линейни отводнители, канализационна система, дренажни ниши), противопожарна техника (захранващи щрангове, известяваща система), видео наблюдение, интелигентно управление на трафика, както и два моста над река „Суха река“. Отчасти тунела е асфалтиран с първи слой (от общо три). В тунела се монтира и система за принудителна вентилация.

tunel

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: