pixel

Стратегия за справяне с недостига на материали и суровини

Quay Quarter Tower

С рециклирането и повторното използване различни индустрии се опитват да противодействат на културата на изхвърляне в нашето общество. Тези две концепции намират място и в архитектурата: архитектурното бюро 3XN реализира първия проект за рециклиране на съществуваща висока сграда –  Quay Quarter Tower в Сидни. Най-напред те деконструират старата постройка, разширяват я, добавят още етажи и след това чрез интелигентната фасада я интегрират в градския, социалния и екологичния контекст.

Quay Quarter Tower

Рециклирането, преобразуването и повторното използване на съществуващи сгради предлагат ефективна, ориентирана към бъдещето стратегия за справяне с недостига на материали и суровини, както и със сивата енергия и запечатаните повърхности. В хода на съживяването на APM Centre в центъра на австралийския мегаполис клиентът иска възможно най-доброто запазване и обновяване на небостъргача. Вместо да се събори централата на финансовата компания – която се намира на видно място зад емблематичната Опера в Сидни и е част от силуета на бизнес района Quay Quarter от 1976 г. насам – и да се замени с нова сграда, целта е да ѝ се вдъхне нов живот.

Quay Quarter Tower

Датските проектанти отговарят най-добре на спецификациите на конкурса и убеждават журито с устойчивия си подход: те разработват проект, който запазва около две трети от носещата конструкция и 95% от ядрото на сградата. В сравнение със събарянето, рециклирането е довело до спестяване на около 12 000 тона въглероден диоксид. Според архитектите това се равнява на почти 9 000 еднопосочни полета между Копенхаген и Сидни или на емисиите на цялата многоетажна сграда при експлоатация в рамките на две до три години. Въпреки сложната последователност – с паралелно протичане на дейностите по деконструкция и ново строителство – благодарение на обновяването на съществуващата сграда времето за строителство също е съкратено с девет месеца.

Quay Quarter Tower

Уникалният дизайн на фасадата се оказва истинско универсално средство за рециклиране: със своята самозасенчваща се рамкова конструкция и остъкляване без отблясъци тя намалява потреблението на енергия, осигурява топлина и комфорт на потребителите в светлите вътрешни пространства през цялата година и същевременно превръща обновения Quay Quarter Tower на 3XN в нова забележителност в центъра на Сидни. На мястото на остаряващия небостъргач в центъра на града вече стои нова модерна сграда – и то (почти изцяло) без разрушаване.

Снимки: Adam Mørk

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: