pixel

Изоставена дървена постройка с 3D отпечатани стени

Lidia Ratoi and John Lin

Професорите от Университета в Хонконг Джон Лин и Лидия Ратой комбинират изоставена традиционна дървена къща в Китай с 3D-принтирана структура.

Наречен „Традиционна къща на бъдещето“, прототипният проект е част от правителствен план в село Нанлун в Югозападен Китай за обновяване на стотици стари дървени къщи, които са порутени.

Lidia Ratoi and John Lin

Oригиналната къща е сканирана от Лин и Ратой, след което е разглобена, разширена и укрепена с 3D отпечатани стени. Те разширяват пространството на оригиналната къща, като са добавени допълнителни прегради, за да се създадат входно антре, кухня и бани. След издигането на 3D стените, дървената конструкция и керемиденият покрив са добавени обратно към къщата.

„Проектът поставя въпроса как технологията може да действа като социален стимулатор и да се превърне в средство за укрепване на местните и културните строителни практики“, казват професорите. „Разглеждайки съществуващата застроена структура като „нова природа“, която не може да бъде променена и следователно изисква адаптиране, процесът засяга ключови аспекти на устойчивостта: социална, технологична и културна.“

Дизайнът на къщата се основава на проучване на Лин и Сони Девабхактуни от университета в Хонконг, които изследват новаторски ремонти на традиционни къщи, извършени ad hoc от строители в отдалечени места в селските райони на Китай.

Lidia Ratoi and John Lin

Техният проект, който спечели медала на президента на RIBA за научни изследвания, има за цел да представи нов поглед върху тези древни жилища. Той ги разглежда като непрекъснати гъвкави модификации на дизайна, които могат да отговорят на променящия се начин на живот, а не само като запазване на културното наследство.

Променящият се начин на живот в селските райони на Китай изисква нови конфигурации на традиционните китайски дървени домове, тъй като липсата на гъвкави пространства за вграждане на съвременни удобства често води до изоставянето им. Добавянето на 3D отпечатани стени има за цел да позволи на местните жители да рециклират тези стари постройки и да ги сглобят пак в нови домове.

Lidia Ratoi and John Lin

„Това отразява реалността на един бързо променящ се начин на живот, на кръстопътя между традиционното и модерното, нито селски, нито градски“, казва Лин.

3D отпечатаните домове печелят внимание заради своята устойчивост и модулния метод на изграждане в сурови и отдалечени места. Датското студио BIG и фирмата за 3D строителство ICON проектират къмпинг в пустинята и жилищен проект в Марфа, Тексас, както и Wolf Ranch в Джорджтаун, Тексас – квартал със 100 къщи, който ще бъде най-голямата общност в света, създадена чрез 3D принтиране.

Снимки: Lidia Ratoi and John Lin

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: