Столичният завод за отпадъци окончателно готов до месеци

zavod

Няколко сгради от интегрираната система на завода за преработка на отпадъци вече се строят, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети площадка „Садината“ в село Яна, която е част от проекта „Изграждане на завод за механично-биологично третиране на отпадъците с производство на горивни продукти“ на бъдещия завод.

Първият проект вече е завършен с построяването на модерното депо за отпадъци преди две години, от началото на тази година са пуснати и двете инсталации за преработка на биологични отпадъци „Хан Богров“, припомни Фандъкова.

По думите на кмета построяването на инсталацията в село Яна е за механично-биологично третиране на отпадъци. Тя ще се състои от 5 сгради, които се строят в момента.

По думите на кмета лошото време през годината е забавило работата по всички обекти. При среща с представители на висшия мениджмънт на консорциума Фандъкова е поискала да бъдат предприети всички действия за наваксване на забавянето. Тя е настоявала от изпълнителите да мобилизират всички сили, да увеличат техниката и работниците.

В резултат на това в момента се работи по актуализиран график и вече при три от сградите има напредък, каза кметът.

Тя посочи, че оборудването за завода се произвежда в Германия и Австрия. „До Коледа очаквам да бъдат покрити изцяло три от сградите и да има съществен напредък при строителството на останалите две“, отбеляза кметът, цитирана от БТА.

„Дано успеят, това е в техен интерес, защото санкцията за забавяне е 200 000 евро на ден. Обектът трябва да бъде приключен по договор до края на август следващата година“, обясни тя.

Проектирането и строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъци, с производство на горивни продукти се изпълнява от Обединение „Актор АД – Хелектор АД“, по договор на стойност 213 462 193 лв. Заводът ще преработва годишно 410 хил. тона битови и сходни на тях отпадъци.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: