pixel

Statoil и Wintershall подписват газов договор с пазарни цени

Statoil

Източник: publics.bg

Норвежката Statoil е подписала 10-годишен договор за доставка на газ с немската компания Wintershall по силата на цени, диктувани от спот пазара. Договорът може да постави под въпрос доминантното положение на „Газпром“ като износител за Европа, чиято практика е да сключва изключително договори с цени, базирани на котировките на петрола.
Този договор вероятно ще предизвика недоволството на руската компания, която през 2013 г. ще стане собственик на немската Wintershall. Наскоро „Газпром“ сключи договор с немската BASF, която размени Wintershall срещу право на участие в няколко сибирски находища за нефт и газ.
Договорът, според който Statoil ще снабди Wintershall с 45 млрд. куб. м газ, е бил сключен във вторник. Според сегашните цени на пазара, това количество би струвало 17,4 млрд. долара, съобщи „Ройтерс“.
По думите на изпълнителния директор на държавната норвежка компания Statoil, това е първият договор за търговия на пазарни цени с такава продължителност в Европа.
Към днешна дата Statoil продава около 50% от газа, който изнася, на пазарни цени и вторият най-голям снабдител на газ за Европа след „Газпром“.
Руската компания пък продължава своята политика на дългосрочни газови договори, обвързани с цената на петрола, при които клиентите заплащат наказателни такси, ако в даден момент не купят предварително договорените количества газ. Вицепрезидентът на „Газпром“ Александър Медведев заяви, че компанията „ще защитава с всички сили традициите си на дългосрочни take-or-pay договори“. По думите му към момента „Газпром“ има сключени такива договори за обем от 4 трилиона куб. м газ.
Този подход води до все по-голямо недоволство сред европейските газови компании, които продават газ на клиентите си на пазарни цени, често по-ниски от цената, на която те купуват синьото гориво от „Газпром.“
Руският газ покрива около 35 на сто от европейското потребление, а 80 на сто от руския газ за износ идва в ЕС, сочат данни на Европейската комисия.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: