pixel

Българският Лувър с номинация за сграда на ЕС

bulgarskia luvur

Архитектурното бюро „Янко Апостолов Архитекти“ е сред номинираните за награда за съвременна архитектура на ЕС „Мийс ван дер Рое“ за 2015 г. за Българския Лувър. Номинацията е за Етап 1 на Националния музеен комплекс в София, известен и като кв. „500“, съобщиха от Министерството на културата.

Музейният комплекс, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие, е номиниран в категорията за сгради с културна функция.

Наградата е учредена през 1987 г. в партньорство между Европейския парламент, Европейската комисия и фондацията „Мийс ван дер Рое“.

Конкурсът се организира на две години. За 2015 г. са избрани 420 проекта.

През декември Етап 1 на Националния музеен комплекс бе отличен и с престижната награда „Сграда на годината – 2014“ в категория „Съвременна културна инфраструктура“. В конкурса участваха 77 проекта, припомнят от МК.

Изграждането на Националния музеен комплекс в София, по-известен като „Българския Лувър“ стартира на 26 септември 2012 г. Предстои да бъде открит преди 24 май тази година. Сградата е абсолютно завършена, има и Акт 16.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: