pixel

Стартира строежът на депото за отпадъци на Варна

otpadatzi

Община Варна се спаси от криза с боклука, която можеше да настъпи догодина. В понеделник бе направена първа копка на регионалното депо за твърди битови отпадъци.

В проекта освен морската столица влизат още общините Аксаково и Белослав, които сега ползват съществуващото сметище в село Въглен. Неговият живот изтича през следващата година и ако строителните дейности за новото депо не бяха стартирали, трите града не биха имали къде да депонират битовите си отпадъци от 2016 година.

Още през 2012 година трите общини се сдружиха и спечелиха проекта по ОП „Околна среда“, на обща стойност 34,4 млн. лв. Процедурни проблеми и обжалвания забавиха проекта.

Най-важният договор – за строителство на обекта, е бил сключен през октомври тази година. За изпълнител е избран консорциум „РЦУО Аксаково 2012“, в който влизат фирмите „Одесосстрой“, „Акса 96“ и „Валмекс“. Срокът за изпълнение е 225 дни, а междувременно сдружението успя да постигне удължаване на крайния срок за приключване на проекта до октомври 2015 година.

Изчислено е, че регионалното депо ще реши проблемите на Варна, Аксаково и Белослав до 2020 година. В изпълнение на проекта са проектирани и още две клетки, които могат да се изградят след запълването на капацитета, но за тях ще се търси финансиране от републиканския бюджет.

Освен самото депо по проекта ще бъдат изградени инсталации за рециклиране на строителни и „зелени“ отпадъци, пречиствателна станция и довеждаща инфраструктура.

Кметът на Варна Иван Портних обяви, че ще се търсят способи за намаляване на генерирания боклук, което допълнително ще удължи живота на строящото се депо.

Градоначалникът на Аксаково Атанас Стоилов на свой ред заяви, че трите общини ще бъдат първите, които ще си искат отчисленията за депониран боклук, които в момента се събират от РИОСВ. Те са предвидени за закриване на стари и строеж на нови депа.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: