Кърпят дупките в София по абонамент

141217

От следващата година Столичната община въвежда нова организация за поддръжка на основните улици и булеварди в града. София е разделена на 6 зони, като фирмите ще са длъжни да покрият основни критерии като наличие на маркировка, пътни знаци, добро състояние на бордюри, тротоари и пътна настилка.

Това съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов на семинар за проектобюджета на София през 2015 г. във Велинград. Новата организация е по финландски модел.

Вече тече процедура за избор на фирмите, които в следващите 4 г. ще отговарят за пътната поддръжка. В конкурса участват 13 фирми, като за всяка зона ще бъде избрана тази, предложила най-ниска цена. За текущ ремонт на улици са предвидени около 24 млн. лв.

“Фирмите ще са длъжни да покрият 13 показателя за всяка улица, за която отговарят. Сред показателите освен инфраструктурата и състоянието на настилката влизат и уличните шахти. Улиците и това дали отговарят на критериите ще бъдат проверявани всеки месец, ако фирмите не ги поддържат в добро състояние, ще има санкции”, каза Христов.

Ако за дадена улица не са покрити от 1 до 3 критерия, фирмата ще отнесе 50% глоба от месечната сума, която получава за поддръжка. Ако не са изпълнени от 3 до 10 критерия, санкцията ще е в размер на 70% от месечната сума за съответната улица. При лошо състояние на 25% от улиците в дадената зона глобата ще е 50% от парите за поддръжка на района. При 3 такива случая общината ще прекратява договорите за пътна поддръжка.

Според Христов това ще накара фирмите да се грижат ежедневно за състоянието на улиците, за които отговарят, тъй като те ще са длъжни да покриват изискванията във всеки един момент.

“Ако поддръжката на една зона, в която влизат 10 улици, струва например 1 млн. лв. и фирмата не е покрила изискванията по 3 от улиците, глобата ще бъде 50%. В този случай ще бъдат удържани
500 000 лв.

А ако по даден участък се позволи интервенция от трети лица – например разкопаване на пътното платно, глобата отново ще е за фирмата”, уточни Христов.

След като приключи конкурсът фирмите ще имат до 6 месеца, за да покрият критериите. Освен това от списъка са извадени трасетата, на които беше направен основен ремонт, тъй като те все още са в гаранция.

Общината отчита леко увеличение на хората, пътуващи с карти – 76%. 24% дупчат билет. Средната възраст на тролеите вече е 3 г., а на автобусите – 9 г. Ремонтират 16 булеварда, дават 147 млн. лв.

16 булеварди, улици и пробиви в София ще бъдат изградени или ремонтирани основно догодина. Общо за пътни ремонти в проектобюджета са планирани 147 млн. лв.

От тях 52,4 млн. лв. ще бъдат за основен ремонт. В списъка влизат булевардите “Вл. Вазов”, “Витоша” – довършване на пешеходната зона и преасфалтиране на пътните платна от НДК до Южния парк, “Цариградско шосе” – от бул. “П. Яворов” до бул. “Г. М. Димитров” и от бул. “Ал. Малинов” до Околовръстния път, реконструкция на пл. “Руски паметник”, където паветата ще бъдат сменени с асфалт, част от “Сливница”, “Дондуков”, “Прага”, “Арсеналски”, “Джеймс Баучер” и ул. “Козлодуй”. Сред обектите в инвестиционната програма са доизграждане на ул. “Обиколна” в кв. “Дружба”, реконструкция на бул. “Монтевидео” и ул. “Богатица”, разширение на бул. “Т. Каблешков” и пробив на бул. “П. Дертлиев”.

Общината се надява догодина да започне изграждането и на естакадата на бул. “България” и “Гешов”. То се забави заради обжалване от граждански организации на устройствения план. Общината обаче е спечелила делото на последна инстанция преди дни. Ако разрешителното, което предстои да бъде издадено, не бъде атакувано в съда, работите ще започнат напролет. Естакадата, която ще е с окачено кръгово кръстовище на второто ниво, ще струва 16 млн. лв. В обектите за 2015 г. влиза и изграждане на пробива покрай болница “Токуда”, който ще свърже Семинарията с бул. “Черни връх”. Той ще струва 9 млн. лв. По над 20 квартални улици също ще бъде направен основен ремонт.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: