pixel

Стартира най-големият проект за подводни турбини

podvodni turbini

Най-големият проект за приливна енергия в света е на път да се реализира, след като Atlantis Resources обяви, че вече има осигурено финансиране от 83 милиона долара за старт на инсталацията, съобщават от greentech.bg. Когато проектът приключи, 398-мегаватовият масив MeyGen ще осигурява чиста, устойчива и предвидима енергия за 175 000 домове в Шотландия.

Компанията-майка на MeyGen – Atlantis Resources е успяла да набере 50 милиона лири финансиране, които ще бъдат използвани за финансиране на началния етап от проекта MeyGen, включително инсталирането на четири 1м5-мегаватови подводни турбини, както и наземната инфраструктура, необходима за проекта. Когато бъде завършена,системата ще включва 269 турбини, закотвени на дъното на океана. По време на първата фаза на проекта обаче ще се инсталират 61 турбини, които ще осигуряват достатъчно електричество за 42 000 домакинства. Очаква се строителството да започне по-късно тази година. Първото електричество от системата трябва да влезе в мрежата до 2016 г.

Проектът MeyGen е първият мащабен проект за приливна енергия в света, който успешно намери финансиране. Това може да послужи като катализатор за световния пазар на приливна енергия, сигнализирайки за прехода от демонстрационни проекти към комерсиални масиви.

Британският енергиен секретар Ед Дейви посочи, че вълновата и приливната енергия имат потенциала да осигуряват повече от 20% от енергийните нужди на Великобритания.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: