Представяме Ви ТОНДАХ – покривът на столетието!

tondah

Тондах Глайнщетен АД е пазарен лидер в производството на керемиди в Средна и Източна Европа.
През 1992 г. фирмата се насочва към пазарите на Изток и до днес следва тази стратегия. Фирмата се отличава с високо качество, призната професионална компетентност, иновативни, но преди всичко естествени покривни материали и комплексно обслужване.

Чрез прилагане на изкуство в производството са постигнати ефикасни производствени процеси, гарантиращи качествени продукти.

За ТОНДАХ успех означава на първо място доволни клиенти, доволни служители и последователно разширяване на пазарните позиции.

Хронология – Тондах Глайнщетен АД

През 1881 в Глайнщетен е била построена първата цигларна. Днес е трудно да си представи човек тогавашните условия за производства на керемиди – на ръка, изпичани в пещи на дърва . През 21. век поднасяме благодарност на тези пионери, чиято тежка физическа работа по онова време поставя основите на всичко това, което ТОНДАХ прави днес.

1881 – В Глайнщетен е построена първата цигларна. Произвежданите по онова време цигли и тухли се правят на ръка и се изпичат в пещи на дърва.

1964 – са създадени фабриките за керемиди в Глайнщетен. Франц Олбрих поема управлението им.

1972 – в Глайнщетен е построен „Завод I“. Пристъпва се към преустройство на производството на газ и компютъризирани производствени мощности. На пазара се появява тухлата POROTON.

1983 – следва построяването на „Завод I в Глайнщетен. Стартира производството на екструдирани керемиди , създава се търговската марка Tondach®.

1989 – Стартира строежа на „Завод III“. Поради търсенето на продуктите TОНДАХ®- в Глайнщетен ще бъде построен модерен завод за пресовани фалцови керемиди.

1992 – В Бекешаба (Унгария) са придобити части от Ямина АД. – две производствени фабрики за пресовани керемиди и тухли.

Следват първи стъпки към експанзия в Чехия– придобиване на част от Хранице ООД и Шлапанице АД.

В Австрия ТОНДАХ® поема фабриките в Унтерпремщетен и Пинкафелд.

1993 – Продължава експанцията в Унгария. ТОНДАХ Глайщетен придобива по-голямата част от акциите на Ксорна-Белед АД.

1995 – Стига се до експанзия в Хърватска – придобиване на части от Загорка Бедековчина АД.

1996 –  ТОНДАХ® има участие в завода за керемиди Полстерер ООД в Долна Австрия.
През същата година следва разширяване към Босна и Херцеговина. Създадено е търговско дружество ТОНДАХ Босна и Херцеговина ООД със седалище в Сараево.

1997 – Създадено е ново търговско дружество в Словакия.  В Хранице е открита реконструираната фабрика за пресовани керемиди.

1998 – В Нитрианске Правно (Словакия) е придобита фабрика за екструдирани керемиди, продължава експанзията в Чехия – чрез голям френски концерн се придобива по-голямата част на Ирчани АД, произвеждат се пресовани керемиди и тухли.

Наскоро след това се стига до откриване на реконструираната фабрика за пресовани керемиди в Бедековчина, Хърватска.

През същата годинаТОНДАХ Глайнщетен стъпва за първи път и на словенския пазар. Придобива се голям дял от Кришевске Опекарне АД в Словения.

Този завод произвежда пресовани керемиди голям формат и следва тенденциите в развитието на пазара на съвременните покриви.

1999 – Съществуващите заводи за керемиди Глайнщетен се пререгистрират като дружества към Тондах Глайнщетен АД. В Гаселсдорф, близо до Глайнщетен се създава център за производство на покривни материали, както и образователен център за майстори на покриви.

2000 – Продължава експанзията в Хърватска – придобита е фабрика за екструдирани керемиди в Дяково. Малко по-късно е преустроената фабрика Крижевци /Словения/ е открита отново под формата на професионален център.

2001 – Следва стъпване на пазара в Македония. Придобити са по-голямата част от дяловете на IGM Пролетер АД.
През същата година продължава и експанзията в Чехия. През януари е придобита фабриката Чешке Цихелни Йозеф Майндл Спол. Придобити са и два завода в Стод и един за екструдирани керемиди в Ближейов .

2002  –  е основано търговското дружество ТОНДАХ (Румъния).
Международно признат еко знак „naturplus“.
100 % придобиване на завода ТАТА в Унгария.

2003 – Придобиване на завод за екструдирани керемиди в Сибиу (Румъния).
Придобиване на Завода за керемиди в Потише Канижа (Сърбия).

2004 – Откриване на реконструираната фабрика за пресовани керемиди във Виница (Македония).

2006 – Придобиване на завод 2 в Дяково, Хърватска.

2007 – Строеж на нов завод в Ксабай II (Унгария)

Учредяване на ТОНДАХ България ЕООД (България)  

2009 – Официално откриване на завода за керемиди в Унгария Чабай в Унгария

Продуктите на ТОНДАХ се предлагат на българския пазар директно от заводите производители още от 2005 г. През 2009 г. стартира дейността на ТОНДАХ България ЕООД. В услуга на българските клиенти екипът на фирмата поема организацията на продажбите и доставките в България от заводите производители извън страната.

От началото до днес  дистрибуторската мрежа се развива последователно.
Понастоящем ТОНДАХ България има шест служители – три търговски представители, съответно за Западна, Централна и Източна България, които предоставят и техническа консултация на клиентите. В офиса на фирмата работят трима служители.

ТОНДАХ

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: