30% от имотите са с кадастрални карти

kadastralna karta

Един от главните акценти през настоящата година, върху които ще работи Министерството на инвестиционното проектиране, ще е изработването на кадастралната карта на страната. За целта са отделени 10 млн. лв. „Смятаме, че сумата е почти на максимума на възможностите на нашите геодезични фирми. Сумата не е голяма. Гърция, например е отделила 500 млн. EUR, но територията й е по-трудна, тъй като има пресечени местности”, каза министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов, на пресконференция проведена днес в Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Към момента 18% от територията на страната е заснета, но делът на имотите, които разполагат с кадастрална карта е 30%.

Слатина, Подуяне и Илинден, ще са сред първите за тази година столични райони, в които ще започне създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри. Останалите столични административни райони, в които към края на 2014-а трябва да са с карти, са Красно село, Възраждане, Изгрев, Лозенец, Илинден и Триадица.

Усилията на Агенцията до момента са били насочени главно към Черноморието и големите градове, там където имотният пазар е по-развит. Затова и до края на годината се предвижда цялото морско крайбрежие да бъде с кадастрални карти. Новото, което е важно да знаят гражданите, е че предвижда при наличие на грешка, допусната от изпълнителя на кадастралната карта, то да бъде отстранявано за негова сметка в рамките от две до пет години след изготвянето й. „Всички допуснати по вина на изпълнителя грешки, ще бъдат безплатно отстранявани и гражданите няма да плащат такси за възстановяване на верните граници в кадастралната карта”, допълни инж. Вария Пирянкова, главен секретар на Агенцията по геодезия, кадастър и картография.

През тази година ще започне и изграждането на подземен кадастър. „За момента има известно спиране  на този процес. Наличието на подземен кадастър е много важно от гл.т. на инвестиционното проектиране, тъй като практиката показва, че със започването на изкопните работи, строителите се натъкват на неприятни изненади. Това е една крачка към изграждане на фасилити мениджмът – система която да дава информация за изграждане и поддръжка на цялата инфраструктура”, съобщи министър Данов.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: